latinica  ћирилица
30/01/2016 |  18:41 | Аутор: Агенције

Пронађени докази да је Алцхајмерова болест "заразна"

Према контроверзној теорији "клице" Алцхајмерове болести могу да се пренесу међу пацијентима током хируршких процедура употребом донираног људског ткива, а сада су добиле и доказ.
Прање руку - Фото: илустрација
Прање рукуФото: илустрација

Научници су пронашли везу између пацијената који су примили донирано нервно ткиво прије неколико деценија и присуства протеина у мозгу који се обично примјећује у почетним фазама Алцхајмерове болести.

Студија иде у прилог ранијим резултатима који су показали да су људи који су у дјетињству добили хормоне раста имали исте “клице“ Алцхајмерове болести у старости.

Посљедња студија спроведена је захваљујући узорцима мозгова осам пацијената који су се у Аустрији и Швајцарској подвргли пресађивању ткива, а који су умрли од друге болести мозга – Кројцфелт – Јакобове болести, за коју се сада зна да се преноси пресађивањем нервног ткива мртвих људи.

Ретроспективна анализа показала је да су код седам од осам особа присутни протеини познати као бета амилоиди. То је важило чак и за узорке узете од људи који су преминули врло млади (у 28. години живота) иако се обично сматра да је Алцхајмер погађа првенствено старије особе.

Научници сумњају да су бета амилоиди можда пренесени пресађивањем мембране која прекрива мозак и кичмену мождину, која се некада узимала од неживих донора, прије него што је таква пракса обустављена осамдесетих година прошлог вијека.

Открића подржавају теорију да је могуће нехотице “пренијети“ Алцхајмерову болест с једне особе на другу, али то не значи да се неко може “заразити“ додиром или бригом о особи с том болешћу.

“Присуство бета амилоида код млађих људи је врло неуобичајено и упућује на каузалну везу са пресађивањем“, каже вођа истраживања Херберт Будка са Универзитета у Цириху, који је заједно са колегама са Медицинског универзитета у Бечу спроводио ову студију.

Истраживање је објављено у стручном часопису "Swiss Medical Weekly".