latinica  ћирилица
28/01/2016 |  14:40 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Вирус Зика се експлозивно шири

Вирус Зика, који преносе комарци, експлозивно се шири, изјавила је шефица Свјетске здравствене организације Маргарет Чан и за 1. фебруар сазвала хитан састанак посвећен овој епидемији.
Маргарет Чан (фото: Twitter/@WHO) -
Маргарет Чан (фото: Twitter/@WHO)

На том састанку ће бити одлучено да ли да буде проглашена ванредна ситуација на међународном нивоу, рекла је Чан на састанку чланица СЗО данас у Женеви, пренијела је агенција АФП.

Шефица СЗО је изјавила да, иако нема дефинитивног доказа да је вирус Зика одговоран за нагли раст броја случајева рађања дјеце са тешким оштећењем мозга у Бразилу, "ниво опасности је изузетно висок".

Она је додала да постоји могућа веза између инфекције вирусом Зика и Гијен-Бареовог синдрома, који може да узрокује привремену парализу.

СЗО је посљедњи пут сазвала међународну ванредну ситуацију 2014. године због епидемије еболе у западној Африци, током које је од те болести преминуло више од 11.000 људи.

Вирус Зика је откривен 1947. године, али је деценијама узроковао само блаже здравствене тешкоће, али је Чан истакла да је "ситуација данас драматично другачија".

Према подацима Америчког центра за контролу болести, вирус Зика је сада присутан у више од 20 земаља, углавном у централној и Јужној Америци.

Засад не постоји вакцина против овог вируса, који је сродан са денга грозницом. Научници већ годинама настоје да произведу лијек против денге, али без успјеха.