latinica  ћирилица
27/01/2016 |  09:06 | Аутор: Политика

Бијела кућа остала без "највјерније" комшинице

Иако је имала своју кућу, и то у најближем комшилуку са америчким предсједником, Кончита Пичото умрла је прије три дана у женском дому за бескућнике у Ен улици у Вашингтону.

Вјерује се да је имала 80 година, а у сусједство Бијеле куће доселила се када је у њу ушао Роналд Реган (1981). Остала је на истом мјесту и истом одстојању и када га је наслиједио Џорџ Буш старији (1989–1993), дочекала је и испратила Била Клинтона (2001), гледала је како се у здање на Авенији Пенсилванија усељава и исељава Џорџ Буш млађи.

Све до прије неки дан живјела је преко пута првог црног предсједника САД. Отишла на онај свијет прије него што се Барак Обама иселио из њеног комшилука.

Старјешина привременог дома за људе без крова вјероватно никада до сада није нашао за сходно да о смрти неког свог станара информише било који медиј. О смрти Кончите Пичото директор женског дома за бескућнике информисао је “Вашингтон пост“, а овај престонички дневник је ексклузивну информацију пренио у цијели свијет. Да је хтјела Кончита је могла лако да уђе у Гинисову књигу рекорда као вишеструки рекордер рекорда: њен тридесет петогодишњи даноноћни мирни протест против нуклеарног наоружања по дужини сигурно нико никад није надмашио, нико никад није живио тако дуго у таквој физичкој близини, таквој духовној даљини од најмоћнијих личности на свијету.

И по броју људи које је сретала, по броју мировних летака које је подијелила, по упорности са којом је трпила љетње жеге и сњежне олује, вашингтонске климатске и политичке неприлике, Кончита је у свјетском врху. Само невелика ширина Авеније Пенсилваније дијели Бијелу кућу од њеног бијелог шатора постављеног на ободу парка Лафајет. Али ова два бијела здања су два супротна пола, удаљена један од другог безбројним светлосним годинама.