latinica  ћирилица
27/01/2016 |  09:01 | Аутор: klix.ba

Гојазност дјеце на глобалном нивоу се претвара у ноћну мору

Дјечија гојазност је достигла алармантан ниво на глобалном плану и постала је ноћна мора у земљама у развоју, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com) -
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com)

Аутори извјештаја Комисије за борбу против гојазности код дјеце објављеног у понедјељак нагласили су да ова епидемија у прошлости није третирана као јавни здравствени проблем већ је тумачена као производ нечијег стила живота и појединачног избора хране.

Међутим, након двије године истраживања у више од 100 земаља, аутори извјештаја истичу да су владе и глобалне свјетске организације биле кључне у третирању ове пошасти модерног доба.

"Која је порука? Нису дјеца крива", казао је предсједник комисије Питер Глукман.

Биолошки фактори, неадекватан приступ здравим намирницама, недостатак физичке активности у школама и нерегулисан маркетинг лоше исхране додатно погоршавају епидемију која тражи координисан глобални одговор, наводи се у извјештају.

Комисија за борбу против гојазности код дјеце је, подсећајући на податак да је гојазност код дјеце млађе од пет година у посљедње 24 године порасла са 31 на 41 милион, предложила да се промовише здрав начин живота и повећају порези на заслађена пића.

"До данас, напредак у борби против гојазности је спор и неконзистентан", наводи се у извјештају.

Глукман додаје да је дјечија гојазност у земљама у развоју права "ноћна мора".

Бројке показују да се у Африци број гојазне дјеце млађе од пет година од 1990. удвостручио, и да сада он износи 10,3 милиона.

У извјештају се наводи да у богатијим земљама, сиромашнија дјеца чешће обољевају од гојазности, дијелом због велике доступности лошој исхрани која обилује угљеним хидратима мастима и шећерима.