latinica  ћирилица
26/01/2016 |  07:40 | Аутор: Независне

Кихање се не смије спутавати, може изазвати мождани удар

Начин кихања разликује се код куће или на пословном састанку, односно може бити опуштено или суздржано.
Илустрација - Фото: Wikipedia
ИлустрацијаФото: Wikipedia

Можда изгледа пристојније зауставити кихање у јавности, али то никако није добро за здравље. Док кишемо, ваздух кроз наше носнице лети брзином до 160 километара на сат.

Стопирањем или спутавањем кихања сав притисак сели се у уши гдје може довести до оштећења, на примјер, пукнуће бубњића. Може узроковати губитак слуха те вртоглавицу која неће брзо престати.

Страдати могу и крвне жиле у очима, односно распукнути се због притиска, а догађа се и да се оштети дијафрагма. Јачи налет па стопирање кихања потенцијална је опасност од озлиједе врата, као и свјеже ране код људи који су недавно оперисали синусе. У најгорем случају долази до пукнућа жиле у мозгу и можданог удара, што може бити смртоносно.

Зато ако вам дође да кихнете у јавности, не срамите се јер цијена коју можете платити није вриједна тога. Умјесто суздржавања, ставите марамицу на нос и кихните "као човјек". Не стигнете ли извадити марамицу, нос и уста покријте подлактицом или лијевим дланом - тако ћете се моћи руковати буде ли касније потребно.