latinica  ћирилица
23/01/2016 |  12:55 ⇒ 12:57 | Аутор: Б92

НАСА има лоше вијести око открића нове планете

Научници са Калифонијског института за технологију (Caltech) били су увјерени да су пронашли нову планету, али из НАСА-е је стигла нова вијест око "открића".
Планета - илустрација  (Фото:Thinkstock) -
Планета - илустрација (Фото:Thinkstock)

Мајкл Браун и Константин Батигин су објавили причу о постојању "Планете 9" чије је постојање тек требало доказати, али НАСА поручује како је премало доказа да планета заиста постоји, док је Џим Грин из НАСА-е поручио како је та мистериозна планета "тек звијезда у настајању".

"То напросто још увијек није нова планета. Прерано је да би са сигурношћу рекли да се ради о планети. Оно што видимо тек су преране претпоставке, поручио је Грин из НАСА-е.

Научници су до теорије дошли након што су уочили пет објеката у истом појасу који имају исту тачку најближу Сунцу и исти кугао орбите у односу на ивицу Сунчевог система. Према Брауновим ријечима, то не може бити случајност и то само може да значи да је у питању велика гравитациона сила која их је поређала на тај начин. Та би сила морала да долази од планете 10 пута веће масе од Земљине која је на удаљености 20 пута већој од Нептунове. Браун и Батигин тврде да само тијело такве масе и удаљености може да објасни понашање Седне и осталих објеката у појасу.

Проналазак нове планете била би потврда да се и у нашем Сунчевом систему можда крију још многа непозната изненађења, али за сада још увијек службено немамо нову планету.