latinica  ћирилица
22/01/2016 |  13:20 ⇒ 13:21 | Аутор: Глас Српске

У Српској нова 44 лијека на рецепт

Свим осигураницима Фонда здравственог осигурања РС од ове године доступна су 44 нова лијека која могу добити на рецепт.
Таблете - Фото: AFP
ТаблетеФото: AFP

Ријеч је о лијековима за дијабетес типа 2, трансплантацију, Паркинсонову болест, шизофренију, болести зависности, хроничну опструктивну болест плућа, Кронову болест, превенцију можданог удара, те хипертензију.

- На "листу А" уврштена су три генеричка лијека која су заступљена са укупно 26 комерцијалних назива, док је на "листи Б" сада пет нових генеричких лијекова, односно 18 комерцијалних - рекли су у Фонду здравственог осигурања РС. У Фонду здравственог осигурања РС објашњавају да за референтне лијекове са "листе А" осигураници плаћају само партиципацију, ако нису ослобођени плаћања те обавезе, док за лијекове са "листе Б" сва осигурана лица плаћају 50 одсто цијене лијека.

- У сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите настојимо да у континуитету проширујемо листу лијекова, да би осигураници издвајали што мање новца за лијекове који су им неопходни - наглашавају у Фонду здравства.

Љекари породичне медицине на рецепту прописују генеричке називе лијекова, док су у апотеци обавезни да осигуранику објасне који је лијек референтан, односно, да га у потпуности финансира Фонд и да за њега неће морати плаћати доплату.

Уколико осигураник инсистира на скупљем лијеку - истог састава, дозе и облика, од одређеног произвођача, у апотеци су му онда дужни објаснити да ће за тај лијек платити поред партиципације и доплату, односно разлику у цијени у односу на референтни лијек.

- На годишњем нивоу за лијекове који се издају на рецепт буде издвојено око 60 милиона КМ - кажу у Фонду, гдје подсјећају да су поред тих лијекова, осигураницима доступни и лијекови са болничке листе лијекова, листе лијекова домова здравља, те листе са посебним начином набавке на којој су скупи лијекови које набавља ФЗО за поједина тешка обољења.

Проширене листе
Прошле године Фонд здравства је у два наврата проширивао листу лијекова на рецепт, захваљујући којима је осигураницима обезбијеђено више од 30 нових лијекова.

Ријеч је о медикаментима за лијечење хроничних опструктивних болести плућа, за кожне болести, за лијечење кардиоваскуларних болести, хроничну венску инсуфицијенцију, за генитоуринарни систем, као и лијекови за нервни систем, повишен крвни притисак и друга обољења.

Нови лијекови на листи ФЗО РС
дијабетес типа 2

трансплантација

Паркинсонова болест

шизофренија

болести зависности

хронична опструктивна болест плућа

Кронова болест