latinica  ћирилица
21/01/2016 |  19:02 | Аутор: Агенције

Тестови крви ће показивати да ли су нам потребни антибиотици

Љекари би ускоро могли да почну да примјењују једноставан тест крви како би утврдили да ли су пацијентима потребни антибиотици.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Тестови који би показивали да ли је у питању вирусна или бактеријска инфекција могли би да буду кључни у превенцији антибиотске резистенције.

Научници са Дјук унивезитета у САД открили су да гени реагују различито када се боре против ова два типа инфекције.

То значи да би љекари могли да изведу једноставан тест крви како би утврдили треба ли пацијенту да препишу антибиотике.

Већину респираторних инфекција узрокују вируси, на које антибиотици немају никакво дејство. Ипак, љекари широм свијета годишње за кашаљ и прехладу напишу милионе рецепата за антибиотике, најчешће под притиском пацијената.

Здравствени стручњаци већ годинама упозоравају да би претјерана употреба антибиотика могла да проузрокује резистентност бактерија и тиме нас практично врати назад у средњи вијек.

Ове наводе потврђује чињеница да су, на примјер, у Великој Британији поједини сојеви салмонеле и ешерихије коли отпорни на посљедњу генерацију лијекова, што значи да и најмања инфекција може бити смртоносна, пише британски "Телеграф".

Антибиотици у посљедњих 60 година представљају главно средство у борби против инфекција, али ниједан нови антибиотик није доспио на тржиште у посљедњих 15 година.

Нови тест, који је и поуздан и јефтин, могао би да заустави растући глобални тренд отпорности бактерија на антибиотике.