latinica  ћирилица
20/01/2016 |  12:24 | Аутор: СРНА

Метода против рака још боља у лијечењу мултипла склерозе

Британски доктори успјели су да стандардном методом за лијечење рака постигну добре резултате у лијечењу мултипла склерозе.

Техника у којој се болесницима врши трансплантација коштане сржи направљена од властитих матичних ћелија толико је ефикасна да су неки од двадесетак парализованих актера првих испитивања поновно проходали.

Професор Басил Шарак из болнице Шефилду истиче да је велики резултат пронаћи метод којим се ток болести може потпуно "окренути".

Мултипла склероза је прогресивна, дегенеративна болест која погађа централни нервни систем, укључујући мозак, и кичмену мождину.

Обично се дијагностификује у двадесетим или тридесетим годинама живота.

Вјерује се да настаје због отврдњавања, стањивања и оштећивања мијелинског омотача, ћелијске структуре сличне мастима, која штити живце од утицаја процеса који се одвијају у тијелу.

Научници сматрају да код обољелих одбрамбени систем организма не функционише правилно и производи антитијела која нападају мијелинске омотаче.

Тај процес може да доводе до низа симптома који се крећу од отежаног говора до парализе.

У новој техници, која је позната као "аутологна трансплантација хематопоетских матичних ћелија", у првом кораку хемотерапијом се уништавају ћелије одбрамбеног система са грешком.

Након тога, систем се обнавља матичним ћелијама које су развијене из крви пацијента.

Оне се налазе у тако раној фази да се још нису развиле грешке које су узроковале мултипла склерозу - наводе медицински портали.