latinica  ћирилица
19/01/2016 |  09:10 | Аутор: Вечерње новости

Против грипа, топла супа

Оброцима богатим угљеним хидратима и масноћом можете да се одбраните од вируса инфлуенце. Домаћи течни оброк садржи лако сварљиве протеине који јачају организам, витамине Б групе и мало масти.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Да бисте се што прије изборили са грипом, на јеловнику би требало да буде 15 одсто бјеланчевина, 30 одсто масноћа и 55 процената угљених хидрата. Сваки дан требало би узети три кашичице маслиновог уља у оброцима и салатама, и појести домаћу пилећу супу, јер је то најбољи течни оброк током сваке прехладе, садржи лако сварљиве протеине, непоходне организму да се опорави, витамине Б групе и мало масти.

Уопштено, код грипа, и у превенцији грипа, сви оброци морају да буду хранљиви али врло лагани, богати комплексним шећерима или угљеним хидратима. У исхрану треба уврстити тјестенину, пиринач, кромпир и доста хљеба од интегралног брашна, ако је могуће обогаћен сјеменкама сусама (садржи калцијум) и сунцокрета (богат је извор витамина Е).

Шаргарепа, спанаћ, блитва, броколи богати су бета-каротеном, пигментом који се у организму претвара у витамин А, а поморанџе, киви, першун и паприке садрже велике количине витамина Ц. Не треба заборавити и бијели лук који се одувијек примјењује у лијечењу катара, смањивању бола у грлу, снижава температуру и помаже у лијечењу инфекција дисајних путева.