latinica  ћирилица
17/01/2016 |  14:12 | Аутор: СРНА

ФЗО: Труднице, породиље и дјеца не плаћају партиципацију

Труднице, породиље и дјеца до 15 година не плаћају партиципацију, што значи да све услуге здравствене заштите које спадају у обавезно здравствено осигурање за њих у потпуности плаћа Фонд здравственог осигурања Републике Српске, саопштено је данас из овог фонда.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

"Наводи које су пренијели поједини медији да од 1. јануара труднице плаћају партиципацију нису тачни, јер није било никаквих промјена, нити су планиране", истиче се у саопштењу.

Трудницама, породиљама, дјеци и још неким најугроженијим и најосјетљивијим категоријама увијек се овјери здравствена књижица, чак и када за њих није уплаћен допринос за здравствено осигурање.

"Важно је једино да буду пријављени на осигурање. На овај начин у Републици Српској обезбијеђено је да најосјетљивијим категоријама становника увијек буде доступна здравствена заштита", додаје се у саопштењу.

На листама лијекова Фонда налазе се и они које користе труднице и дјеца, односно обухваћени су сви лијекови за најчешћа обољења.

"Фонд настоји да, у складу са могућностима, сваке године проширује листе лијекова да би осигураницима био доступан што већи број лијекова о трошку здравственог осигурања, а ту праксу ћемо наставити и убудуће, посебно када је ријеч о лијековима за осјетљиве категорије, попут дјеце и трудница", наводи се у саопштењу.