latinica  ћирилица
15/01/2016 |  13:30 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ - објављена одлука о неуставности Дана Републике Српске

Уставни суд БиХ објавио је у "Службеном гласнику БиХ" Одлуку о неуставности прославе 9. јануара као Дана Републике Српске.
Уставни суд БиХ (архива) - Фото: РТРС
Уставни суд БиХ (архива)Фото: РТРС

Уставни суд БиХ објавио је у "Службеном гласнику БиХ" Одлуку о неуставности прославе 9. јануара као Дана Републике Српске.
Уставни суд БиХ образложио је Одлуку тиме да избор 9. јануара као датума обиљежавања празника Дан Републике нема симболику колективног заједничког сјећања које може допринијети јачању колективног идентитета, као вриједностима које имају посебан значај у мултиетничком друштву које се заснива на уважавању и поштивању различитости као основних вриједности модерног демократског друштва.

"У том смислу, избор 9. јануара за обиљежавање Дана Републике Српске као једног од празника ентитета који представља уставну категорију и, као такав, мора представљати и све грађане Републике Српске, којима и сам Устав Републике Српске признаје једнака права, није у складу са уставном обавезом о недискриминацији у смислу права група, јер успоставља повлаштени положај само једног, српског народа, чији представници су 9. јануара 1992. године, без учешћа представника Бошњака, Хрвата и осталих донијели Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ која представља једнострани акт", наведено је у образложењу одлуке.

У Одлуци о меритуму наведено је да Уставни суд БиХ закључује да је члан 3.б) Закона о празницима у супротности са чланом I/2 Устава БиХ, чланом II/4 Устава БиХ у вези са чланом 1.1. и чланом 2. а) и ц) Међународне конвенције и чланом 1. Протокола број 12 уз Европску конвенцију.

Уставни суд БиХ донио је крајем новембра одлуку о апелацији члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и оцијенио да члан 3б Закона о празницима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ.

Изетбеговић је у апелацији навео да тај дан као Дан Републике није у складу са чланом ИИ/4 Устава БиХ.

Он је навео и да је 9. јануар дан када је "Скупштина српског народа у БиХ" усвојила Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ на подручјима српских аутономних регија и области, те других српских етничких цјелина у БиХ.