latinica  ћирилица
10/01/2016 |  16:37 ⇒ 20:44 | Аутор: СРНА

Ђокић: Најбољи став о уставности дана Српске дао је народ

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Брчком да тврдње америчке Амбасаде у БиХ да Српска слави дан који је неуставан нису ништа ново, а најбољи став о 9. јануару као Дану Републике Српске показао је јуче народ у Бањалуци и широм Републике Српске.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

"Онај ко не умије да прочита вољу народа, он је и глуп и слијеп", рекао је Ђокић новинарима поводом обиљежавања Дана и крсне славе Српске - Светог архиђакона и првомученика Стефана.

Он је истакао да Република Српска много помаже Брчко дистрикту и само у посљедњих неколико година је донирала 28 милиона марака кроз испоруку електричне енергије по нижој цијени него да су морали да је купују на другим тржиштима.

"Не постоји нико ко је Брчко дистрикту донирао толико новца, ни од међународних организација, ни држава, нити унутар БиХ. Федерација БиХ, колико знам, у том смислу није донирала ни једну марку. Онај који даје свој новац свом народу овдје, а тај новац не користе само Срби, него и Бошњаци и Хрвати, заслужио је да у дистрикту буде поштован", нагласио је Ђокић.

Ђокић је истакао да је потпуно примјерено да се и у Брчком обиљежава Дан Републике Српске, јер је дистрикт кондоминијум, односно заједничко власништво и Републике Српске и Федерације БиХ.

"Према традицији, Република Српска се слави у свим дијеловима гдје живе они који воле Републику Српску, који су њени држављани или јој на неки начин припадају. Жао ми је што на овом скупу нису присутни представници локалне власти Брчко дистрикта, зато што ми поштујемо празнике на које они позивају наше представнике и, колико знам, увијек се на такве празнике они одазивају. Требали су бити данас овдје", рекао је Ђокић.

Он је рекао да је Република Српска идеја, да је вјера у ту идеју снажна и да она окупља и мотивише људе по разним питањима да вјерују у ту идеју и да се за њу боре.

"За њу смо се почели борити и прије него што је почео рат на овим просторима, а она је потврђена и Дејтонским споразумом и не видим разлог што је Уставни суд пао у такву замку неких политичких утицаја да донесе одлуку која је грубо нарушила односе у БиХ и довела их у врло тешку позицију", рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да то треба престати, јер је видљиво да, након бројних коментара јуче поводом обиљежавања Дана Републике Српске, то поприма врло ружне размјере.

"У Брчко дистрикту треба поштовати све људе на једнак начин. У дистрикту је заједнички живот свих народа могућ једино уколико се међусобно уважавају и поштују посебности сваког од народа. Ми желимо да поштују нас, а ја радим на томе да максимално поштујемо друге и то ћемо чинити и у будућности", рекао је Ђокић.

Он је поновио да му је жао што политички представници Републике Српске који су у институцијама ван Брчко дистрикта нису данас присутни на обиљежавању Дана Републике Српске.

"Било би то значајно и мислим да то оставља простора за одређене сумње, али о томе ће они да говоре шта то њих мотивише да буду или не буду овдје, да дијеле радости тог празника", рекао је Ђокић.