latinica  ћирилица
10/01/2016 |  14:40 ⇒ 11/01/2016 | 07:51 | Аутор: РТРС

Свечаним пријемом у Брчком обиљежен Дан Републике (ВИДЕО)

У Брчком је данас организован Свечани пријем поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона и првомученика Стефана, чији је домаћин био предсједник Републике, Милорад Додик.
Брчко - Обиљежавање Дана Републике - Фото: СРНА
Брчко - Обиљежавање Дана РепубликеФото: СРНА

Претходно су вијенце на споменик српским браниоцима Брчког положили предсједник Републике Српске, Милорад Додик и министри из Владе Српске, те представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и представници дистрикта Брчко.

 Обиљежавању Крсне славе Републике Српске, Светог Архиђакона Стефана у Брчком, претходило је полагање вијенаца на „Споменик српским браниоцима Брчког“, који су уградили своје животе у темеље Српске.

Уз присуство многобројних званица, славски колач, сломили су епископ зворничко-тузлански Хризостом и предсједник Српске, Милорад Додик, који је јасно поручио да се Србима, не може, као ни било ком другом народу оспоравати национални и културни идентитет.

- Сада оспоравати, било шта у Републици Српској, говори о томе, да Српску, треба докинути, како би се ојачала унитаристичка и централистичка позиција БиХ, а ми јасно, говоримо да смо против тога. Зато је важно и овдје у Дистрикту, да кажемо да је Брчко дистрикт између осталог власништво и Српске и ми од тога не одустајемо. Ми овдје имамо грунт, ми овдје имамо права, ми овдје имамо народ и ми овдје имамо права на демократски изражај и политичке захјеве, које овај народ има, поручио је Додик.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је у Брчко дистрикту, треба поштовати све људе на једнак начин.

- У Брчко дистрикту је живот заједнички сва три народа и свих других припадника осталих народа, могућ уколико се међусобно уважавају и поштују посебности сваког од народа, додао је Ђокић.

За представнике Срба у законодавној и извршној власти у дистрикту Брчко, Крсна слава и Дан Републике Српске су националне светиња око којих се не полемише.

- За нас је Републике Српска светиња, а мислим да сви добро знате да се Срби својих светиња не одричу, тако се и ми не одричемо своје Српске, Дана Републике и своје Крсне славе, рекао је Ђорђа Којић, предсједник Скупштине дистрикта Брчко.

О том питању представници свих српских политичких партија у дистрикту Брчко су јединствени.

- Сматрамо да то представља израз, како јединства српског народа, тако и јединства свих српских политичких партија у дистрикту Брчко, без обзира, ко је данас власт, а ко опозиција, нагласио је Синиша Голић, посланик у Скупштини дистрикта Брчко. 

Срби у Брчком, као и сви други Срби, гдје год да живе, славе своју Крсну славу и ту нема шта да се дода и да се одузме.

Крсна слава је духовни, национални, историјски и културолошки идентитет српског народа, на којој су врата свим добронамјерним гостима широм отворена. Усудити се и атаковати на српску Крсну славу, јасан је атак на српско национално биће, поручио је предсједник Српске у Брчком.