latinica  ћирилица
09/01/2016 |  18:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Срушена позлаћена статуа Мао Це Тунга

Џиновска позлаћена статуа бившег кинеског вође Мао Це Тунга, подигнута усред једне пољане, у централној провинцији Хенан, срушена је само неколико дана након што је њена фотографија обишла свијет.

Позлаћени, 37 метара високи кип, који контроверзног комунистичког реформатора представља у сједећем положају, замишљеног, с рукама положеним у крило, демонтирана је уз образложење да није имала грађевинску дозволу.

Према писању кинеског портала People's Net, изградња споменика, који је постављен поводом 120 година од Маовог рођења, није била "ни регистрована, ни одобрена" од стране локалних власти.

На фотографијама, које тренутно круже интернетом, а чију вјеродостојност АФП није одмах могао да потврди, видљива је огромна рупа на масивном Маовом трупу док му је глава завијена у црно.

Изградњу скулптуре, вриједну три милиона јуана (460.000 долара), наводно је финансирало неколико локалних предузетника, а завршена је у децембру, након девет мјесеци рада.

Мао Це Тунг (1893-1976) је још увијек врло поштована личност у Кини упркос погубним политичким кампањама које је спроводио - од "Великог скока напред" до Културне револуције, у којима је страдало на десетине милиона људи.

Актуелни кинески предсједник Си Ђинпинг недавно је назвао Мао Це Тунга "великом фигуром".