latinica  ћирилица
09/01/2016 |  18:42 | Аутор: СРНА

Оци, ледени човјек, имао хелико бактерију

Оци, ледени човјек чији су остаци стари 5.300 година пронађени у италијанским Алпима, имао је хелико бактерију у стомаку, рекли су научници.

Научници су изоловали микробе из стомака Оција захваљујући којима су утврдили да је имао бактеријску инфекцију.

Остаци неолитског ловца пронађени су на Алпима 1991. године под наслагама леда захваљујући којима је мумија изузетно добро очувана, укључујући ткива, органе и гардеробу. На ногама су му пронађени штитници од козје коже, а на глави капа од трава.

Име је добио по долини Оци у којој је пронађен, подсјећа Би-Би-Си.

Он је убијен прије 5.300 година након што је погођен стријелом у предјелу рамена.

У новој студији која је објављена у часопису "Наука" наводи се да је Оци имао данас веома распрострањену бактеријску инфекцију која може да изазове чир и гастритис.

Проведена је генетска анализа бактерије што је помогло да се уђе у траг микробу, а што је блиско повезано са историјом миграција човјека.

Према претходним истраживањима, мушкарац је био стар између 40 и 50 година, имао је браон очи, његово тијело је било прекривено тетоважама, а утврђено је да је прије смрти јео месо козорога.

Стријела је пронађена у његовом лијевом рамену и вјероватно је умро од губитка крви. Осим тога, имао је и друге здравствене проблеме као што су сломљена пета, артритис и вјероватно лајмска болест.