latinica  ћирилица
09/01/2016 |  17:16 ⇒ 10/01/2016 | 11:51 | Аутор: РТРС

Срећан Дан Републике Српске! (ВИДЕО)

Свечано, достојанствено и поносно – Република Српска обиљежила је свој 24. рођендан. Дан Републике и Крсна слава Св. Архиђакон Стефан обиљежен је низом манифестација широм Српске. У Бањалуци, у дворани Борик, одржана је свечана академија под називом "Завјет слободи" за вјечност Српске.
Свечана академија поводом Дана Републике - Фото: РТРС
Свечана академија поводом Дана РепубликеФото: РТРС

Прослави Дана Републике у Бањалуци присуствовала је скоро читава Влада Србије, предвођена премијером Александром Вучићем. Да ће 9. јануар и даље бити датум који ће Српска славити као Дан Републике и то јој нико, никаквим одлукама не може забранити. Њени темељи постављени су у миру, подсјетио је предсједник Републике, појашњавајући да ни тада, као ни сада, нисмо жељели ништа друго него да живимо у слободи.

Истичући да Србија неће дозволити да Република Српска буде усамљена, премијер Сртбије Александар Вучић је поручио да љубав према Српској не значи мржњу према БиХ. Обраћајући се на свечаној академији, Вучић је рекао да се ником не исплате свађе и сукоби, и да будућност није преко "оптичког нишана, већ у фабрикама, науци и знању".

Слобода за коју се жртвовао српски народ, о којој су Срби исписали најљепше стихове, није слобода која би угрозила било кога другог. Срби никад нису страховали од слободе других, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у обраћању на свечаној академији. Подсјетио је да су нам недавно поручили да је један суд изнад слободе и нашег права да славимо свој рођендан.

- Замислите државу у којој суд узима за право да одлучује о слободи цијеле Републике. Замислите суд који је умислио да је матични уред у којем ће Република Српска тражити свој родни лист. Ми слободу нисмо добили на суду, да би нам је одузимали - рекао је предсједник Републике Српске. 


Република Српска не води политику негације. Поштује Дејтонску БиХ, и тражи да буде поштована. Додик је захвалио свим грађанима Републике Српске, посебно демобилисаним борцима, што су у протекле 24 године својим патриотским односом допринијели да Српска опстане и траје.

- Посебну захвалност, и овим путем, изражавам свима који су за Републику Српску дали живот и дијелове тијела, и тако нама свима у завјет оставили Републику Српску - истакао је предсједник Додик. 

Посебну захвалност Додик је исказао гостима из Србије и Александру Вучићу који је у Бањалуку дошао да укаже поштовање према Српској. На свечаној акедемији, Вучић је нагласио да Република Српска не може бити укинута декретима, јер декретима није стварана, већ ју је народ створио.



- Право да волимо свој народ нико није и неће моћи да нам забрани. Кад помислите да сте усамљени, грађани Републике Српске, знајте да нисте. Србија је увијек ту, а њена обавеза јесте да чува Републике Српску - истакао је предсједник Владе Србије Александар Вучић. 

Премијер Вућић је навео да и даље постоје усијане главе које мисле да је поглед у будућност поглед у комшију преко оптичког нишана, савременог оружја. У Бањалуку је, каже, дошао да говори о будућности.

- Доста је било гробова, хоћемо да градимо фабрике, а комшије морамо да поштујемо и са њима да дијелимо добро и зло - рекао је Вучић.

Да ће Српска славити Дан Републике и да ниједна одлука то не може забранити, рекао је и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић. Поновио је да Српска има начине којима може игнорисати одлуку Уставног суда БиХ. 
 
- Срби док су овдје славиће Дан Републике. Одлука Уставног суда БиХ нас је само учврстила у потреби да ово радимо - рекао је Иванић. 

Захваливши што му је припала част да на свечаној академији бесједи, академик Матија Бећковић је оцијенио да су се борба за опстанак и идентите отопиле с борбом за европске вриједности. Србе је позаво да буду сложни и да вјечно славе своју Републику.

- Не знам да ли је Свети Стефан изабрао себи Републику Српску или Република Српска Светог Стефана...- рекао је академик Бећковић.

На прошлост, њене важне датуме и личности, подсјетили су нас глумци Народног позоришта Републике Српске. Завјет младима да никад не забораве ко су били Вук Караџић, Гаврило Принцип, Никола Тесла, Петар Кочић и други српски великани. 

" Буди спокојна..... теби завјет дајем до вијека".