latinica  ћирилица
09/01/2016 |  14:01 ⇒ 18:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Љубав према Српској не значи мржњу према БиХ

Републику Српску нико неће моћи да укине декретом, јер декретом није ни створена, поручио је у Бањалуци премијер Србије Александар Вучић, али је нагласио да љубав Србије према Српској не значи мржњу према БиХ.
Академија поводом дана Републике Српске - Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Академија поводом дана Републике Српске - Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Србија је увијек ту, са вама", поручио је Вучић на прослави Дана Републике Српске, и подсјетио да је и Дејтонским споразумом прописано да Србија штити Српску.

Вучић је, у обраћању на свечаној академији истакао да је у Бањалуку допутовао заједно са бројним министрима своје владе, како би указао поштовање и искрену подршку грађанима РС и Српској.

"Поносимо се таман онолико колико се поносе сви грађани Србије. Право да волимо свој народ нико није, нити ће моћи било када да нам забрани. Баш као што политичари у Србији и РС неће моћи и неће смјети да подижу баријере, да нас дијеле, свађају", подвукао је Вучић.

"Када помислите да сте усамљени, грађани РС, знајте да нисте. Србија је увијек ту, а њена обавеза је, људски и правно, да штити РС, како је Дејтон прописао", поручио је Вучић.

Он је нагласио да нико неће моћи да укине РС било каквим декретима, јер није ни стварана декретима. "Створио ју је народ", рекао је председник владе Србије.

Он је истакао да је на Србији и да чува и буде гарант интегритета Босне и Херцеговине, што чини и што ће чинити у будућности.

"Љубав Србије према Републици Српској не значи мржњу према Босни и Херцеговини", поручио је премијер и навео да та љубав, напротив, подразумијева и изградњу мостова према БиХ како би се размијенио капитал, људи, како би сви живјели боље и заједно опстали.

Вучић је рекао да су Срби, Бошњаци и Хрвати у Србији и БиХ судбински везани, да су живјели заједно вијековима уназад и да ћемо живјети заједно у вијековима који долазе. "Исплате ли нам се свађе и сукоби, ко је више изгубио, у сукобима током Првог и Другог свјетског рата и деведесетих изгубили смо сви", рекао је Вучић.

Он је навео да постоје и даље усијане главе које мисле да је поглед у будућност поглед у комшију преко оптичког нишана неког од савремених оружја.

"Ми зато кажемо данас, доста је било и туђих и наших српских гробова, хоћемо да градимо фабрике, а комишије и људе који другачије вјерују морамо да поштујемо и да дијелимо добро и зло", рекао је Вучић.

Премијер Србије је рекао да на Балкану нема малих и великих и да зато не треба да се пребројавамо, јер ћемо тек тада видјети колико смо и једни и други и трећи мали, а да сукобима у ратовима нећемо постати већи.

Наводећи да се свијет мења брзином која тешко може да се прати, Вучић је рекао да је јасно да велики више неће побјеђивати мале, већ брзи споре, и да зато будућност свих на Балкану зависи од тога колико ћемо бити брзи у напретку и хватању корака са свима у свијету.

"Шта треба да нам буде важно, у шта треба да уложимо памет и енерегију, у нову мржњу за нове свађе и подјеле или ново знање, радне навике, технологију, без обзира на то како се зовемо или у кога вјерујемо", рекао је Вучић.

"Од чега треба да кренемо да би овај простор престао да буде земља страха и мржње", упитао је Вучић и навео да су нам потребни важни одговори који ће ријешити највећу српску дилему - опстајемо или нестајемо.

Наводећи да и Србија и РС у појединим сферама заостају за свијетом, између осталог и по броју образованих грађана, Вучић је рекао да то треба да се поправља и да за то управо треба да се боримо јер је то оно што нас уништава - а не белосвјетске завјере.

"Нама емоције на овим просторима више нису потребне, него мир развој сарадња учење, напредак, потребни су нам Пупини, Тесле, Андрићи, Селимовићи, они који ће нас водити напред а не назад", рекао је Вучић. Он је нагласио да Србија неће да дозволи да РС буде усамљена, као што неће да дозволи да било ко на Балкану буде усамљен.

Вучић је пожелео грађанима РС срећан Дан РС и срећну, успјешну и богату заједничку будућност.