latinica  ћирилица
09/01/2016 |  09:49 ⇒ 11:31 | Аутор: Независне

Иванић: Имамо механизме да заобиђемо одлуку Уставног суда

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је одлука о неуставности обиљежавања 9. јануара као Дана Републике непотребан и непримјерен потез бошњачких политичара који је БиХ вратио далеко уназад, као и да Република Српска има механизме којима ће "заобићи" ту одлуку.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Српска ће наставити да слави 9. јануар као Дан Републике, нагасио је.

"Одлуку су донијели два Бошњака и три странца у Уставном суду и то није први пут, неколико пута је суд доносио такве одлуке, али је овом прешао мјеру и имамо механизме како ћемо ту одлуку заобићи и наставити да славимо 9. јануар као свој празник", рекао је Иванић за ТВ Пинк, преносе Независне новинене.

Уз напомену да је РС настала прије 24 године, прије рата, Иванић је рекао да је циљ те одлуке да се створи осјећај како је она настала након рата и као производ тог рата.

РС, према његовим ријечима, може да направи једноставан потез, донесе закон о светковинама који ће имати исти садржај, у коме ће опет 9. јануар да се слави.

"Тако се можемо играти 100 година. Ми немамо намјеру да одустајемо од 9. јануара и српски народ може бити миран, ми ћемо 9. јануар славити докле нас има", рекао је Иванић.

Иванић је додао да су све партије из Српске након те одлуке поднијеле приједлог закона којим се предвиђа елиминисање старих судија, да не очекује да ће то ићи тако једноставно и да ће Бошњаци одбијати то, али да Републике Српске има механизме којима може "зауставити неке ствари које њима одговарају" и тако покушати да направи компромис.

Говорећи о односу са Србијом, Иванић је рекао да је добра сарадња Србије и РС предуслов стабилне БиХ.

"Да није тако то би произвело огромне страхове и тензије и БиХ не би била стабилна. То је предуслов и добрих односа Србије и БиХ, власт Србије је заузела природан став", рекао је Иванић.

Упитан за коментар предсједника Србије Томислава Николића на његов рад, Иванић је рекао да је мишљења да институције у Србији не треба да имају фаворите у Српској.

Са премијером Србије Александром Вучићем је, објаснио је, прије неколико дана разговарао о будућим аспектима сарадње, будући да Српска и Србија имају заједничке интересе у разним областима, попут срадње у војној области, туризма, инфраструктуре.