latinica  ћирилица
08/01/2016 |  08:08 | Аутор: Б92

Јога лијечи синдром сломљеног срца

Синдром сломљеног срца погађа жене старије од 60 година, а манифестује се као срчани напад са болом у грудима и кратким дахом као код правог напада.
Медитација (Фото: Thinkstock) -
Медитација (Фото: Thinkstock)

Истраживачи вјерују да овај синдром узрокује удар адреналина које оде у срце путем симпатичког нервног система. Окидач је стрес или екстремна емотивна ситуација као што је болест или смрт вољене особе.

Иако се особе излијече од овога, посљедице могу бити фаталне. Годинама су љекари писали рецепте за бета блокаторе како би спријечили понављање таквог стања вјерујући да ће тако контролисати адреналин и друге хормоне. Али третман није био ефектан.

У новој студији кардиолог др Хармони Рејнолдс открио је да овај синдром узрокује парасимаптички нервни систем који смирује тијело. Рејонлдс је анализирао 20 жена од којих је 10 патило од овог синдрома у протеклих неколико година и подвргавао их је стресу (подсећао на смрт вољених или узбуђење које доживе када им дјеца играју утакмицу). Свака жена је рекла како јој се подигао притисак када би се присјетила стресног догађаја.

С обзиром на то да медитација и јога смирују тело, Рејнолдс их је послао на курсеве и резултати су били одлични. Жене су смањиле парасимпатичку модулацију откуцаја срца и самим тим су спрјечиле синдром сломљеног срца.