latinica  ћирилица
05/01/2016 |  13:45 ⇒ 15:56 | Аутор: Независне

Ђумбир убија ћелије карцинома

Ђумбир је намирница која се не користи само као зачин у исхрани, него и у третирању мучнине те желучаних проблема.

Још фасцинантнији подаци долазе кроз резултате нове студије која показује како је ова гомољаста биљка изузетно успјешна у третирању различитих облика карцинома.

Истраживање на мишевима су провели стручњаци с Џорџ Стејт универзитета, а резултати су показали како есктракт ђумбира може смањити величину тумора простате за чак 56 посто.

Осим тога, показало се како ђумбир смањује упалу у организму и тијело опскрбљује антиоксидансима.

Истраживања непрофитне организације Плос показала је да ђумбир има кључну улогу у третирању рака дојке и матичних ћелија рака, за које је познато да их је тешко уништити.

Кад се ђумбир суши или кува, у њему настаје органско једињење shogaol. Фасцинантан је начин на који се ово једињење бори против матичних ћелија рака.

“Истраживања су показала како shogaol утиче само на ћелије рака и убија само њих, али не и здраве ћелије, за разлику од хемотерапије која,осим ћелија рака, убија и здраве ћелије“, наводи се у тексту.

Када се упореди с лијековима против канцера попут Таxола, показало се како shogaol убија више ћелија рака и тумора, а истраживачи наводе како је ово једињење чак 10.000 пута јаче од лијека Таxол у убијању ћелија рака, заустављању формирања нових тумора и очувања здравих ћелија у животу.

Треба напоменути да слична студија још није проведена на људима, ипак, резултати су обећавајући и дају наду обољелима од рака посебно ако се узме у обзир колико конвенционални третмани рака знају бити тешки за обољеле.