latinica  ћирилица
04/01/2016 |  12:24 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Кина: КП ће искључити чланове оптужене за сујевјерје

Неколико чланова партије посљедних година је оптужено за "сујевјерну праксу."

Кинеска Комунистичка партија ће искључивати чланове ако се утврди да се баве "сујевјерним активностима", што је нова дисциплинска мјера на снази од почетка године, пренијели су данас кинески медији.

Кинески предсједник Си Ђинпинг, који је такође генерални секретар партије, позвао је посљедњих неколико мјесеци на јачање идеолошке контроле 88 милиона чланова Комунистичке партије. Си је паралелно појачао и медијску кампању против корупције, због које су бројни чланови партије ухапшени.

"Феудално сујевјерје подразумева прорицање судбиње као и фенг-шуи, традиционалну праксу чији се принципи заснивају на одређеном распоређивању намјештаја и предмета у кући који могу позитивно да утичу на благостање у том дому", навели су кинески медији.

Кинески званичник Џуанг Дешуи изјавио је да функционер који више не вјерује у марксизам и лењинизам, већ у фенг-шуи, говори о томе да има проблема с поштовањем вриједности.

Неколико чланова партије посљедних година је оптужено за "сујевјерну праксу".

Џу Јонкгонг, бивши шеф кинеске обавештајне службе, који је оптужен за корупцију, оптужен је и због коришћења услуге једног видовњака и мајстора за ћиконг, облика традиционалне кинеске гимнастике.

Према новим дисциплинским прописима, сујевјерје представља директно кршење дисциплине Комунистичке партије и сваки члан ће бити искључен уколико се утврди да је организовао и спроводио такву праксу. Они који буду учестовали у томе, добиће дисциплински укор, навели су медији.