latinica  ћирилица
31/12/2015 |  10:44 ⇒ 10:44 | Аутор: Б92

Колико треба да прође од вечере до одласка у кревет?

Одлазак на спавање одмах након вечере, повећава ризик за мождани удар за чак 66 одсто и зато се одлазак на спавање препоручује најраније сат након вечере, резултат је истраживања стручњака са Медицинског факултета у Ионини, у Грчкој.
Хамбургер (Фото: Thinkstock) -
Хамбургер (Фото: Thinkstock)

Стручњаци су проучавали око 500 особа, од којих је половина имала мождани удар (шлог), а друга половина акутни коронарни синдром (чести облик срчаних болести са смањеним дотоком крви у срце због зачепљених артерија).

Испитанике су подјелили у двије групе – оне који су причекали 60 до 70 минута након вечере па су ишли на спавање и оне који су одмах ишли на спавање. У другој групи су људи имали 66 одсто већу шансу да доживе шлог, док су особе које су причекале између 70 и 120 минута биле 76 одсто заштићеније.

Осим тога, одлазак на спавање барем сат након вечере смањује ризик од акутног коронарног синдрома.

Рефлукс је, такође, једна од последица сувише брзог одласка у кревет након јела. У лежећем положају се погоршава ситуација у којој се стомачна киселина враћа у грло, а дугорочне последице су оштећење слузокоже једњака.

Појава горушице и подригивање због раног одласка у кревет настају због тегоба с варењем које организам има у лежећем, опуштеном положају.