latinica  ћирилица
31/12/2015 |  09:23 | Аутор: Вечерње новости

Како спријечити мамурлук?

Не пијте на празан стомак, најбоље је да поједете оброк који садржи угљене хидрате, попут пасте и пиринча или масти.
Алкохол (илустрација) -
Алкохол (илустрација)

Најбољи лијек против мамурлука је да се уздржите од алкохола, звучи шаљиво, али је тачно. Ипак, тешко је не уживати у данима празника, а упркос мноштву народних рецепата против мамурлука, љекари тврде да правог лијека нема. Али, постоје начини да ублажите вртоглавицу, главобољу, мучнину, преосјетљивост на свјетло и звуке, малаксалост, нервозу и убрзани рад срца због претјеривања у пићу.

Прије

Не пијте на празан стомак, најбоље је да поједете оброк који садржи угљене хидрате, попут пасте и риже или масти. Храна ће успорити апсорпцију алкохола. Кад се заситите, пијте полако.

Многе симптоме мамурлука изазива дехидратација, па између сваке чашице алкохолног пића, попијте чашу воде или сока. Газирана пића не долазе у обзир јер убрзавају апсорпцију алкохола. Прије него што одете у кревет, попијте што више воде и држите чашу поред кревета, пошто ћете вјероватно будити жедни у току ноћи.

Послије

Ако се ујутру пробудите са ужасном главобољом, вјероватно нисте примијенили претходне савјете. Заборавите на ону народну "клин се клином избија" јер ће то само да одложи симптоме, већ одмах почните са детоксикацијом. Тијело је изгубило много течности и пијте много воде да бисте то надокнадили.

Против главобоље ће помоћи лијекови, али избјегавајте оне који садрже ацетаминофен, јер у комбинацији са алкохолом, ког вјероватно још има у вашој крви, може да оштети јетру. Стомак ће смирити чорба од поврћа, а витамине ћете надокнадити цијеђеним соковима. Не претјерујте са активностима тог дана, већ се одмарајте. Ако сте претходне ноћи баш претјерали са пићем, љекари савјетују да до сљедеће сеансе сачекате најмање 48 сати да би се тијело опоравило.