latinica  ћирилица
30/12/2015 |  14:00 | Аутор: Независне

Идеална храна за мозак, а скида 14 килограма за двије седмице

Да ли знате да је хељда врло здрава и корисна намирница, коју бисте требали укључити у своју исхрану. Одавно је доказано њено љековито дејство за бројне здравствене тегобе.
Хељда - Фото: илустрација
ХељдаФото: илустрација

Будући да побољшава меморију, хељду називају и идеалном храном за мозак.

Народна медицина препоручује је код лијечења реуматизма, глаукома и дијабетеса.

Чај од хељдиног цвијета има љековито дејство на дисајне органе и плућа (кашаљ, слуз, катар), а мјешавина листова и цвијетова хељде лијечи атеросклерозу крвних судова. Хељда ублазава посљедице зрачења, хемиотерапије и претјераног умног рада. Јела од хељде помажу код кардиоваскуларних болести, а посебно код повишеног крвног притиска и пробавних проблема.

Ако желите направити себи маску за лице или природни пилинг, самељите хељду како бисте добили грубо брашно. Оно се, осим у козметичке сврхе, користи и за припрему разних облога за лијечење лишајева, екцема и чирева.

У поређењу са другим житарицама хељда је нискокалорични продукт, који садржи много протеина, аминокиселина, гвожђа, магнезијума, калијума, фосфора, јода, витамина Б1, Б6, П. Поновићу да је хељда дијетски производ. Нутриционисти њу често препоручују укључити у јеловник људи, болесних од анемије, хипертензије, болести јетре.

Послије 2 недјеље држања ове дијете можете изгубити тежину од 14 килограма, а уједно и очистити свој организам и одморити свој желудац и цријева.

Рецепт за припремање хељде:

Прије свега, набавите хељду (пропржену у зрну). Присутна је у свакој радњи здраве хране.

Зрно залити кипучом водом, воду оциједити и залити поново кипућом водом (1 чаша хељде у зрну – 1,5 чаша воде). Можете припремити 1, 2 или 3 чаше, колико год желите. Пробајте са једном, па ћете регулисати према свом апетиту.