latinica  ћирилица
29/12/2015 |  07:54 | Аутор: РТРС

Топло млијеко и мед заустављају кашаљ

Спријечите на вријеме један од најчешћих пратећих симптома респираторних обољења.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив

Ако имате нападе иритирајућег кашља, нарочито током ноћи, можда у соби нема довољно влажности у ваздуху. Набавите посуду која ће током цијелог дана да обезбјеђује влагу у свим посторијама у којима боравите.

Да бисте предупрједили појаву кашља, можете да испробате још неке препоруке и савјете стручњака.

МЛИЈЕКО

Особе којима млијеко повећава стварање шлајма требало би да ограниче употребу овог производа. Са друге стране, топло млијеко са медом некима помаже да се током прехладе боље искашљу и они не морају да избаце ову намирницу из употребе.

ОБЛОГ

Код сувог надражајног кашља помаже када се груди натрљају машћу (гушчијом, свињском, маслиновим уљем) и прекрију платненом марамицом или памучном пеленом. Помаже и термофор са топлом водом или електрично јастуче.

ТЕЧНОСТ

Узимајте доста течности, јер она помаже да боље дјелују лијекови за искашљавање, али и они који се узимају против повишене температуре.

ЛИЈЕКОВИ

Ако узимате препарате за искашљавање, посљедњу дозу узмите најкасније два сата прије спавања. У супротном ће напади кашља током ноћи знатно пореметити спавање.

Комбинација

Не користите истовремено лијекове који служе за подстицање и убрзање уклањања бронхијалне слузи из дисајних путева - експекторансе, и лијекове који супримирају суви болни кашаљ - антитусике.

ЧАЈ

Препоручују се биљне мјешавине које садрже боквицу, мајчину душицу, тимијан, липу, сладић, слез и слично. Од ових биљака се, у комбинацији са медом или витамином Ц, често припремају и сирупи. Сируп од боквице или исландског лишаја је, рецимо, добар за суви кашаљ, а екстракт бршљана разрјеђује и поспјешује избацивање шлајма. У кућној радиности можете да припремите ефикасан препарат против кашља ако насјецкате црни лук, прелијете медом и на кашичицу пијете добијену течност.

ХИГИЈЕНА

НЕ кашљите и не кијајте у длан, него у надлактицу, ако немате поред руке припремљену папирну марамицу. Вируси и бактерије са длана чим ухватите браву или телефонску слушалицу настављају да се даље шире. Неопходна је добра хигијена руку, а од значајне помоћи могу да буду и антибактеријски гелови или влажне марамице.

извор: новости/Б92