latinica  ћирилица
23/12/2015 |  19:08 ⇒ 19:14 | Аутор: Агенције

Који су се поклони куповали 1948. за Божић?

Заборавите на производе Епл и луксузне парфеме, далеке 1948. године људи су једни другима за Божић давали далеко скромније поклоне.
Поклони (фото:beleske.com) -
Поклони (фото:beleske.com)

Амерички магазин "Лајф" је мало истраживао и направио списак предмета који су били најпродаванији у вријеме божићних и новогодишњих празника у чувеној њујоршкој робној кући "Мејси".

На првом мјесту нашла се данас потпуно заборављена платнена марамица која је те 1948. године купљена у 300.000 примјерака. На другом мјесту је паковање честитки, на трећем су најлон чарапе, на четвртом хемијска оловка, а на петом мушке гаће и то у плавој боји.

Међу топ 10 најпродаванијих предмета током трећег поратног Божића су и мушке вунене чарапе, памучна бијела кошуља, пиџама на пруге, шкотски виски и огрлица са вјештачким перлама.

Прије 67 година, било је, такође, популарно поклонити дјечје гаћице, сатенску кравату, парфем "Сузи" и албум бечких валцера.

Већина је прије свега жељела да својим блиским и вољеним дарује неку "практичну ствар", нешто што ће им добро доћи, што ће потрајати и што ће одмах моћи да користе.

На цијени нису били производи технолошког развоја који ће седам деценија касније постати доминантни.

Према истраживању које је спровела агенција Дилоит, поклони који ће се ове године највише куповати у САД су бомбоњере и књиге, а потом козметика, парфеми и ЦД-и.