latinica  ћирилица
18/12/2015 |  15:24 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Трогодишња дјевојчица из Чајнича болује од ријетка болест, гликогенезе (ВИДЕО)

Гликогеноза је болест од које оболијева једно од 100.000 хиљада дјеце. Од ове ријетке болести болује и трогодишња Теодора Лончар, из Чајнича. Дјевојчица је под сталним надзором родитеља и љекара, због чега јој је и дјетињство другачије у односу на вршњаке.
Трогодишња дјевојчица из Чајнича болује од ријетка болест, гликогенезе - Фото: РТРС
Трогодишња дјевојчица из Чајнича болује од ријетка болест, гликогенезеФото: РТРС

На први поглед Теодора је напредна дјевојчица.Тако се чинило и љекарима у првих шест мјесеци од њезина рођења. Ипак, родитељи су увидјели да дјевојчица није добро – сталан плач и промјене на тијелу и за љекаре су били непознаница. Јетра је била увећана због чега су љекари сумњали да је вирусна инфекција.

 Вучета Лончар,Теодорин отац: "Првих шест мјесеци нон стоп је плакала био је то пакао тражила је храну неки чириићи су били по кожи разни осипи што није нормално за дјевојчицу тог узраста и честе прехладе".

 Прегледом на Институту за мајку и дијете у Београду љекари су посумњали у гликогенозу типа 1 б што је дијагностиковано у Универзитетској клиници у Ростоку.Теодора не смије бити изложена прехладама. Мало повишену температуру љекари морају болнички надгледати, а прима и терапију које има само у Београду.

" Цитратне пуфере набављамо у Београду код нас их нема свуда смо се распитивали идем једном мјесечно у Београд гдје набављамо цитрате. "каже Тодорин отац.ОФ 3 Болест је Теодори ускратила могућност да једе слаткише,па и воће.

" Пије кукурузни скроб свако два сата мора да једе и поноћи стално", навео је Вучета Лончар ,Теодорин отац .

Теодора дјетињство проводи са родитељима Вучетом и Весном. Дружељубива је, воли игру и са вршњацима. Отац и мајка вјерују да ће бити више разумијевања како би лакше набављали лијекове,али и да ће бити пронађен лијек за ову ријетку болест.