latinica  ћирилица
18/12/2015 |  13:16 | Аутор: 24sata.info

Ово је 10 најздравијих намирница на планети

За ових је 10 намирница доказано да ће заштитити здравље организма. Уврстите их на дневни мени и уживајте у здравом тијелу!
Лимун - Фото: РТРС
ЛимунФото: РТРС

1. Лимун

Зашто су здрави: Један лимун садржи више од препоручене дневне дозе витамина Ц, који помаже организму у борби против упала, јача кости и одржава здраву разину холестерола. Цитрусни флавоноиди у лимуну могу спријечити развој станица рака.

Савјет: Додајте кришкицу лимуна шалици зеленог чаја. Једна студија је доказала како цитруси у тијелу помажу апсорбирати антиоксиданте из зеленог чаја за чак 80 посто!

2. Брокула

Зашто је здрава: Једна мања порција брокула садржи више од потребног дневног уноса витамина К – који је веома важан за изградњу и очување костију. Једнака количина брокуле може спријечити развој разних малигних болести.

Савјет: Загријте их. Уколико се одлучите загријати брокулу у микровалној пећици, она ће у себи задржати и до 90 посто витамина Ц. Учините ли то кухањем, задржава само 66 посто споменутог витамина.

3. Чоколада

Зашто је здрава: Само неколико коцкица чоколаде на дан може снизити високи крвни притисак. Какао прах је богат флавоноидима, антиоксидантом који снижава и холестерол.

Савјет: Неколико коцкица тамне чоколаде садржи 53.5 милиграма флавоноида, док млијечна садржи само 14.

4. Кромпир

Зашто је здрав: Један црвени кромпир садржи 66 микрограма фолне киселине (витамин Б скупине) која је неопходна за развој и раст дјетета. Један слатки кромпир је препун витамина А који је задужен за јачање имунитета.

Савјет: Нека се кромпир охлади прије него га поједете. Истраживања показују како на овај начин можете изгубити вишак килограма јер ће вам охлађени кромпир након јела помоћи потрошити скоро 25 посто више масноће након оброка.

5. Лосос

Зашто је здрав: Одличан је извор омега-3 масних киселина које су повезане са смиривањем депресија, срчаних обољења и карцинома.

Савјет: Редовита конзумација лососа смањује ризик од настанка макуларне дегенерације ока која се јавља у каснијој животној доби и може довести до губитка вида.

6. Ораси

Зашто су здрави: Садрже највише омега- 3 масних киселина, које снижавају холестерол, побољшавају расположење и боре се против развоја малигних болести.

Савјет: Поједите неколико ораха послије вечере – мелатонин из ораха гарантира добар сан.

7. Авокадо

Зашто је здрав: Према неким студијама снижава холестерол за чак 22 посто. Авокадо такође садржи велике количине калија који помаже снизити крвни притисак, а према америчком Националном институту за срце, плућа и крв, један од најбољих начина контролисања високог притиска је конзумирати довољно калијума.

Савјет: Додајте га салатама а он ће помоћи организму апсорбовати нутријенте из осталих намирница

8. Бијели лук

Зашто је здрав: Одличан је у борби против разних болести, а наводно може спријечити развој бактерија, попут Е. коли.

Савјет: Пазите како га обрађујете током кухања – бијели лук који се прекуха губи мноштво нутријената.

9. Шпинат

Зашто је здрав: Највећа благодат шпината је количина витамина и минерала: богат је извор фолне киселине (49 посто препорученог дневног уноса по оброку), витамина А, Б, Ц, Е, жељеза, мангана и калија.

Савјет: Честа конзумација шпинат оставиће и видљиве посљедице на вашој коси, кожи и ноктима, с обзиром да комплекс витамина Б улаже у њихову љепоту.

10. Махунарке

Зашто су здраве: Једете ли махунарке четири пута у седмици можете смањити ризик од срчаних болести за 22 посто, а та иста навика може смањити ризик од развоја рака дојке.

Савјет: Што је махунарка тамнија, то више антиоксиданта садржи. Једно је истраживање показало како црни грах има 40 посто више антиоксиданата од осталих врста граха.