latinica  ћирилица
17/12/2015 |  10:53 | Аутор: СРНА

Истраживање: Болести рака нису само резултат "лоше среће"

Већина случајева болести рака настају као резултат фактора који се могу избјећи, као што су токсичне хемикалије и радијација, наводи се у најновијој студији.

Ово истраживање у супротности је са резултатима претходне студије, која је објављена почетком године, у којој се истиче да су двије трећине облика рака "ствар чисте среће", а не фактора као што је пушење.

У новој студији, која је објављена у листу "Природа", утврђено је да је само од 10 до 30 одсто случајева рака повезано са начином на који тијело уобичајено функционише или "срећом", пише лист "Гардијан".

Рак настаје када у тијелу дође до неконтролисане диобе ћелија.

Узрок неконтролисане диобе ћелија могу да буду унутрашњи фактори, односно начин како тијело функционише само по себи, мутације које се јављају када се ћелија дијели или спољни фактори као што су пушење, ултраљубичаста радијација и многи други фактори који још нису идентификовани, наводи Би-Би-Си.

Суштина дебате је релативна важност унутрашњих и спољних фактора.

Тим љекара из Центра за истраживање рака "Стони Брук" у Њујорку пришао је овом проблему из различитих углова, укључујући компјутерско моделовање, популацијске податке и генетику.

Према њиховим резултатима, од 70 до 90 одсто ризика своди се на спољне факторе.

Доктр Јусуф Ханун, директор центра "Стони Брук", рекао је Би-Би-Сију да спољни фактори играју велику улогу и да људи не смију да се крију иза "лоше среће".

"Људи не могу да пуше и онда кажу то је лоша срећа. То је као револвер гдје је унутрашњи ризик један метак. Ако играте руски рулет, онда ће један од шест добити рак. То је са унутрашње стране посматрано лоша срећа", рекао је он.

Ханун је додао да, на све то, пушач том револверу дода још два или три метка и повуче обарач.

"Наравно, и даље постоји фактор среће јер не добије сваки пушач рак, али су веће шансе за развој болести у том случају. Наш циљ је да уклонимо што више метака из оквира", рекао је он.

Проблем је у томе што нису сви спољни ризици идентификовани да би се могли избјећи.