latinica  ћирилица
15/12/2015 |  20:07 ⇒ 20:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Становници сибирског града траже мачка за градоначелника

Згађени степеном корупције и непотизма међу општинским руководиоцима, становници сибирског града Барнаул, захтијевају да се за градоначелника постави мачак по имену Барсик.
Становници сибирског града траже мачка за градоначелника  (Фото: Altai Online) -
Становници сибирског града траже мачка за градоначелника (Фото: Altai Online)

Барсик, 18 мјесеци стар мужјак шкотског фолда, постао је локална звијезда од када је у једној онлајн анкети добио највише гласова, "потукавши до ногу" све потенцијалне људске конкуренте за мјесто првог човјека овог града од 650.000 становника, удаљеног 3.600 километара од Москве.

Истраживање, којим је било обухваћено 5.400 особа, показало је да би Барсикову кандидатуру на изборима подржало чак 91 одсто испитаника.

"Људи више не знају коме да вјерују", изјавио је за АФП пензионер Јевгени Кузњецов.

"Дошли су до закључка да не могу да имају повјерење у власт", додао је он, објашњавајући Барсикову популарност.

Барнаул, град у подножју Алтајских планина, бијо је уздрман серијом корупционашких афера. Доскорашњи градоначелник Игор Савицев поднио је оставку након што је оптужен да је распродао општинску земљу фирмама чији су власници његови рођаци, чиме је оштетио градску касу за 11 милиона рубаља (157.000 долара).

У међувремену, на једном билборду у центру града освануо је постер са сликом крзнатог кандидата и слоганом: "Само мишеви не гласају за Барсика!".