latinica  ћирилица
15/12/2015 |  16:13 | Аутор: Б92

Дуго спавање и сједење штетни као пушење или алкохол

Резултати недавно спроведеног истраживања показали су да су предуго спавање и сједење једнако нездрави попут пушења и конзумирања превелике количине алкохола.
Спавање - Фото: илустрација
СпавањеФото: илустрација

Научници са аустралијског Института Сакс спровели су истраживање у које су укључили више од 230.000 особа старијих од 45 година. Испитаници су испунили анкету о својим нездравим навикама. Постављена су им питања о тому јесу ли пушачи, колико алкохола конзумирају, воде ли рачуна о здравој исхрани, јесу ли физички неактивни, сједе ли предуго на послу, пред телевизором или компјутером (више од седам сати) и спавају ли превише (дуже од девет сати).

Тридесет одсто одговорило је позитивно на два до три постављена питања. Након шест година објављен је податак да је 16.000 испитаника умрло. Установљено је да је вјероватноћа од преурањене смрти код особа које се нису бавиле тјелесном активношћу 1,6 пута већа него код физички активних. Физичка активност дефинисана је као “150 минута умјерене или веће тјелесне активности недељно“.

Студија је показала да је комбинација тјелесне неактивности, "сједелачког" начина живота и спавања дужег од девет сати била повезана са смртношћу већине учесника истраживања у једнакој мјери као комбинација пушења и конзумирања велике количине алкохола.

“Физичка неактивност била је уско повезана са смртношћу учесника истраживања“, рекла је главна ауторка студије Мелоди Динг, професорка на сиднејском Одељењу за јавно здравље Универзитета у Сиднеју.

“Посљедице тјелесне неактивности у комбинацији с дугим спавањем и раздобљима дужег сједења биле су још горе.Наиме, комбинација ризика од преурањене смрти повећала се за четири пута у односу на особе које су у упитнику одговориле да дуго спавају и често практикују сједелачки начин живота“, објаснила је Динг.

Истакла је да је пушење наопаснији од свих ризика наведених на листи и казала да конзумирање више од 14 алкохолних пића недељно не води у ризик од преурањене смрти, али да се у комбинацији изгледи за то утростручују, а ако особа поред тога превише (или премало) спава, ризик од пријевремене смрти повећава се за пет пута.

“Комбинација више негативних навика без сумње је опаснија од само једне, али елиминисањем једне од њих на добром сте путу да побољшате своје здравствено стање“, поручује Динг.

Резултати истраживања објављени су у стручном часопису PLOS Medicine.