latinica  ћирилица
11/12/2015 |  08:38 | Аутор: Б92

Американци тврде: Јапански аутомобили су најбезбједнији

Јапанске аутомобилске марке доминирају на листи најбезбједнијих модела у 2015.години, показали су резултати тестова које је спровео амерички Институт за безбједност на путевима (IIHS).
Тојота - Фото: АП
ТојотаФото: АП

Најбезбеднији модели добијају оцјену "Top Safety Pick+", а институт наводи да је у 2015. таквих возила било 48 у односу на 2014. када је највишу оцену за безбједност заслужуло свега 33 испитана аутомобила.

Јапански произвођачи Toyota, Honda i Subaru заједно имају 23 модела са оцјеном "Top Safety Pick+", док је Chrysler 200 једини амерички модел који се нашао на листи најбезбједнијих.

Међу осталим компанијама издваја се Volvo, са 5 модела (XC90, S80, S60, V60 и XC60) који су у 2015. добили оцјену "Top Safety Pick+", док је Volkswagen, заједно са Audijem укупно имао 7 аутомобила на листи 48 најбезбеднијих.

Да би била рангирана као најбезбеднија, возила морају да освоје максимум поена у свих пет тестова судара које спроводи институт.

Међу њима, најзахтјевнији је такозвани тест фронталног судара са малим преклапањем (25% чеоне површине).

Председник IIHS-a, Адриан Лунд, изјавио је да су тестови пооштрени у 2015. да би се признао напредак који неки произвођачи аутомобила остварују на пољу безбједности, као и да би се други произвођачи охрабрили да слиједе њихов примјер.

Листу најбезбеднијих аутомобила коју објављује институт и чију израду финансира осигуравајућа индустрија, помно прате и произвођачи и купци аутомобила.

Извор: Б92, Тањуг