latinica  ћирилица
09/12/2015 |  16:14 | Аутор: Агенције

Аустрија губи 6.400 љекара, хитно траже нове

Љекарска комора Аустрије упозорава на дефицит љекара у болницама и прогнозира да ће се ситуација додатно погоршати уколико се нешто не предузме по овом питању.

Харалд Мајер, начелник организације која окупља запослене љекаре је указао на старосну структуру љекара запослених у болницама указујући да ће 25 процената у наредних десет година отићи у пензију, што представља "губитак" од 6.400 медицинара.

Љекарска комора је изнијела податке да је тренутно упражњено 300 радних мјеста за љекаре. Показало се такође да млади љекари не желе да проведу свој радни вијек у болницама већ су у потрази за краћим и флексибилнијим радним временом.

За многе млађе љекаре услови рада нису довољно атрактивни, те недостају флексибилнији модели радног времена јер је веома тешко да се уклопи каријера рада у болници и породица и дјеца.

Подаци показују да је од 2003. године из Аустрије у иностранство отишло укупно 7.000 љекара.

Статистички подаци показују да се 1.500 особа годишње уписује на студије медицине, а само 1.300 завршава студије, док тек 900 остаје у Аустрји.

Мајер је затражио смањење бирократије у оквиру љекарског посла, будући да љекари у болницама проводе 40 процената свог времена за администрацију и документацију.

Он је такође због претрпаних амбуланти затражио да се прилив пацијената боље регулише, те да се пријем у амбулантама омогући само особама које имају упут и хитним случајевима.

Успостављање максимланог радног времена за љекаре од 48 сати у недјељи је поздрављено од стране Љекарске коморе уз оцјену да се ради о важном кораку за растерећење медицинара.