latinica  ћирилица
08/12/2015 |  16:09 ⇒ 16:17 | Аутор: sputniknews.com

Роботи ће до 2035. "украсти" људима послове

Јапан је један од водећих свјетских произвођача електричних уређаја и машина, а међународни тим аналитичара је дошао до закључка да ће у наредних двадесет година приближно половину службеника у свим секторима у тој азијској земљи замијенити роботи.

Истраживачи са јапанског Истраживачког института Номура су у сарадњи са колегама са Универзитета Оксфорд дошли до закључка да ће до 2035. године "до 49 одсто радних мјеста у Јапану попуњавати компјутерски системи", преноси портал "Енгеџет".

До ових запањујућих резултата научници су дошли након што је тим истраживача детаљно проучио око шест стотина послова, процјењујући ниво креативности који је потребан да би се они са успјехом обављали. Након тога, аналитичари су саставили списак радних мјеста која би могла да буду аутоматизована.

Истраживање је показало да би особама које раде на шалтерима, достављају робу или се баве пољопривредом роботи већ сада могли да "украду" посао. Истовремено, људи чије су професије повезане са подучавањем или писањем неће моћи да буду замијењени компјутерима у неко догледно вријеме.

Мајкл Озборн са Оксфорда, који је учествовао у истраживању јапанског института, такође се позабавио могућношћу аутоматизације послова у Америци и Британији, и бројеви за обје државе знатно су скромнији од оних који се тичу Јапана: 47 одсто у САД и 35 одсто радних мјеста у Британији.

Ипак, резултати истраживања заправо не дају одговор на питање како ће Јапан изгледати у будућности, у контексту све распрострањеније компјутеризације, нагласили су истраживачи, пошто је истраживање могло да превиди неколико кључних фактора.

- Овдје се ради само о хипотетичком техничком рачунању - објаснила је Јуми Вакао, аналитичарка са Истраживачког института Номура која је управљала истраживањем.

Шта обични Јапанци мисле о тој могућности?

Према писањима медија, становници Јапана су углавном радо прихватили "робо-револуцију", пошто би то с једне стране омогућило попуштање економског притиска на све већи број старијих људи, док би са друге стране отворило могућност онима који су у потрази за послом да се баве нечим креативнијим.

Роботи су већ почели да заузимају радна мјеста умјесто људи у Јапану. Постоје роботи који раде на рецепцији у једном од хотела, роботи који возе за такси-службе, а један робот чак води ТВ емисију. Влада Јапана је такође најавила план развијања роботизованих медицинских сестара, које би помагале старијим пацијентима.