latinica  ћирилица
08/12/2015 |  14:00 ⇒ 14:20 | Аутор: Б92

Одобрен нови лијек против рака крви

Америчка Управа за храну и лијекове (ФДА) одобрила је нови молекуларни ентитет, односно нови лијек за љечење рака крви који стимулише имуни систем да се дјелотворније бори против канцерогених ћелија и да продужава трајање ремисије за око пет мјесеци, преноси "Бусинеш Инсидер".
Вода и лијекови - Фото: илустрација
Вода и лијековиФото: илустрација

Лијек елотузумаб у сарадњи су развиле глобалне биофармацеутске компаније ristol-Myers Squibb (BMS) i AbbVie, а на тржишту ће се наћи под називом Емплицити.

Ријеч је о четрдесетом новом лијеку који је ФДА одобрила у 2015. години и трећем одобреном у задњих мјесец дана за љечење ове врсте карцинома.

Емплицити ће се користити у комбинацији с два друга лијека у љечењу пацијената оболелих од мултиплог мијелома који су претходно примали једну до двије врсте лијекова.

Мултипли мијелом или плазмоцитом прогресивна је злоћудна хематолошка болест, рак врсте крвних ћелија – плазма ћелија. Код мултиплог мијелома ненормалне, злоћудне плазма ћелије неконтролисано се умножавају у коштаној сржи. Болест на организам дјелује штетно самим растом и ширењем тумора, првенствено у коштаној сржи, али се јавља и низ компликација због којих се повећава густоћа крви, пада имунитет па је организам подложнији инфекцијама, долази до оштећења бубрега и нарочито до оштећења костију.

Емплицити активира имуни систем организма који одбија канцерогене ћелије.

Клиничка тестирања у којима је учествовало више од 600 пацијената показала су да је Емплицити у комбинацији с Ревлимидом (леналидомид) и дексаметазоном много дјелотворнији него претходна терапија само Ревлимидом и дексаметазоном.

Релативно смањење ризика од напредовања болести или смртног исхода код пацијената износило је око 30 одсто, показала је студија чији су резултати у августу објављени у часопису "New England Journal of Medicine".

“Емплицити делује на другачији, дјелотворнији начин, директно нападајући ћелије мијелома и подстиче ‘natural killer’ (NK) ћелије да униште ћелије мијелома“, рекла је портпаролка БМС-а.

Болест је најучесталија код старије популације и повезује се с процесом старења чија је посљедица смањење имуног надзора организма над настанком злоћудних тумора, а може бити и последица дугогодишње акулумације токсичних чинилаца, на пример код запослених у пољопривреди, индустрији нафте, кожној индустрији и козметологији.