latinica  ћирилица
08/12/2015 |  09:35 ⇒ 11:25 | Аутор: Index.hr

Стоунхенџ је уствари ‘second-hand’ споменик из Велса

Професор Мајк Паркер Пирсон с Колеџа у Лондону представио је контроверзну теорију према којој Стоунхенџ није оригинално изграђен у Енглеској гдје се тренутно налази, него је тамо довучен из Велса – и то 500 година након што је тамо постављен.
Ходочашће на Стоунхенџу - Фото: АП
Ходочашће на СтоунхенџуФото: АП

"Врло је вјероватно да је славно камење раскомадано и довучено у енглески Вилтшир. Стоунхенџ је заправо ‘second-hand’ споменик, у то сам прилично сигуран. Јако ријетко наиђемо на нешто револуционарно, али ово је дефинитивно такав случај", изјавио је Паркер Пирсон за Гардијан.

Наиме, облици рупа које су урезане у камење поред Пресели Хилса у велшком Пемброкширу подударају се с обликом камења славног споменика. Управо је то археологе на челу с професором Пирсоном довело до таквог закључка.

Досад се сматрало да су градитељи Стоунхенџа велико камење донијели из Пресели Хилса како би, из непознатих разлога, изградили кружни споменик. Сматрало се да су дијелови споменика донесени из Велса, али не и да је данашњи споменик у цијелости тамо био постављен. Пронађене рупе датирају између 3.400 и 3.200 година прије Христа, док се за Стоунхенџ процјењује да је у Вилтширу састављен 2.900 година прије нове ере.

Студија Мајковог истраживачког тима у којој су му се придружили стручњаци Универзитета у Манчестеру, Борнмуту и Саутхемптону објављена је у часопису “Antiquityju“.