latinica  ћирилица
07/12/2015 |  12:58 ⇒ 16:16 | Аутор: Независне

Ораховача: Лијек за штитну жлијезду, грло, бронхитис...

Орахе можемо користити у различитим препаратима и производима попут ракије и ликера да бисмо помогли нашем тијелу у борби са неким обољењима. Производи са орасима брзо дјелују и веома су благотворни за проблеме са штитном жлијездом, грлом, респираторним трактом, бронхитисом, имунитетом..
Ораховача (Фото: dobarzivot.net) -
Ораховача (Фото: dobarzivot.net)

Ораси и мед

Двадесет младих зелених ораха добро оперите и осушите сувом крпом. Исјецкајте сваки плод на четири дијела и ставите у посуду, најбоље стаклену теглу. Орахе прелијте са пола колиграма меда, најбоље багремовог и затворите теглу добро. Ово треба да одстоји мјесец дана на сунцу.

Док сјецкате младе орахе, ставите на руке заштитне рукавице како бисте избјегли флеке по кожи које се тешко скидају.

Можете пробати и овај рецепт

Један литар лозове ракије ставите у теглу гдје сте претходно ставили 40 младих исјецканих зелених ораха. Прелијте са килограмом домаћег меда. Промешајте пластичном кашиком и добро затворите најбоље пластичним поклопцем. Нека стоји на сунцу 40 дана.

И један и други препарат након периода стајања, процједите и пијте свакодневно по једну ракијску чашицу.

Ракија од ораха за смањен рад штитне жлијезде

Ракија од ораха се од давнина у народној медицини користи као природни лијек за болести штитне жлијезде. Користе се зелени ораси јер су они најбогатији јодом.

Око 40 комада врло младих ораха засјеците ножем, ставите у већу стаклену посуду и прелијте са 2 литра домаће комове ракије. Затим се додаје шећер у количини коју желите, али не превише. Посуду добро затворите и нека 6 седмица одстоји на сунцу.

Процједите и налијте у флаше домаћи ликер од ораха. На празан стомак пијте ујутру по једну малу чашу.

Ликер од зелених ораха природан је препарат за лијечење болести желуца, слузокоже уста и грла, и посебно, за штитну жлијезду, јер је богат јодом.

Када брати зелене орахе

Зелене орахе берите почетком јуна јер су тада најљековитији. Нека буду здрави плодови бијеле боје када их пресјечете.

У ликер осим ораха, комовице и шећера можете додати мало каранфилића , штап ваниле, цимет или осушену кору лимуна или наранџе.

Веома занимљив напитак ћете добити и ако се у процјеђену течност дода и 700 мл црвеног вина укуваног са 1/2 кг шећера.

Орахова ракија се може направити и од екстракта ораха. Један децилитар екстракта помешајте са литром комовице или лозоваче.

Други начин је да 2 децилитра екстракта помјешате са пола литре ракије. Ово ушпинујте са 200 грама шећера и пола литре воде. Помешајте и оставите да одстоји 2,3, недјеље.

Ликер од зелених ораха, прије послужења, благо промућкајте да се подигне љековити талог. Служите као аперитив охлађено и то у чашицама са додатком мало леда и кришком лимуна.