latinica  ћирилица
03/12/2015 |  21:15 ⇒ 21:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Лансирана пилот мисија тестирања Ајнштајнове теорије

Европска свемирска агенција лансирала је данас прототип лабораторије чији ће задатак бити да потврди теорију општег релативитета коју је поставио и прије 100 година објавио Алберт Ајнштајн.
Европска свемирска агенција -
Европска свемирска агенција

Вега ракета полетјела је са Европског свемирског центра у Куруу, у Француској Гвајани, носећи у орбиту “технолошки демонстратор“ назван LISA Pathfinder. 

Мисија летилице је да детектује гравитационе таласе које је Ајнштајн предвидио својом теоријом, а који би требало да се налазе свуда по свемиру.

Гравитациони таласи настају када масивни објекти попут црних рупа или умирућих звијезда убрзавају кроз свемир. Досадашњи покушаји да се они детектују били су неуспјешни, а научници вјерују да је то због тога што су гравитациони таласи веома ниске фреквенције.

"Гравитациони таласи су сљедеће подручје које астрономи желе да истраже", казао је за АФП Alvaro Himenes Kanete, директор научног и роботског истраживања ЕСА.

"Тестирањем предвиђања које је Ајнштајн поставио прије 100 година са детектором LISA Pathfinder, утиремо пут ка фундаментално новом прозору у свемиру", истакао је он.

Током наредне двије седмице, LISA Pathfinder ће путовати до своје коначне дестинације, стабилне тачке у свемиру Л1, удаљене 1,5 милиона километара од Земље ка Сунцу.

Ако све буде текло по плану, LISA Pathfinder би требало да своју шестомјесечну научну мисију започне почетком марта 2016.