latinica  ћирилица
03/12/2015 |  18:17 ⇒ 20:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Пакистанци траже да им се врати дијамант Кох-и-нур

Пакистански адвокат Џаваид Икбал Џафри поднио је данас у Лахореу петицију суду у којој тражи од Велике Британије да врати дијамант Кох-и-нур који је на силу отела у колонијално доба.
Дијамант - Кох-и-нур - Фото: AP
Дијамант - Кох-и-нурФото: AP

Фамозни драги камен, тежак 105 карата и процијењен на 150 милиона долара, који је једно вријеме важио за највећи дијамант на свијету, данас краси круну коју је последњи пут носила мајка краљице Елизабете II на крунисању свог супруга, Џорџа VI, а која се чува у Лондонској кули.
 Агенција Ројтерс подсећа да је и Индија у више наврата тражила повраћај драгуља, наводећи да он представља интегрални дио историје и културе те земље.
 Кох-и-нор је 1850. поклоњен краљици Викторији.
 Индија и Пакистан, некада дио јединствене британске колоније, раздвојили су се 1947. године у две независне државе.
 Џафри сматра да Кох-и-нур припада пакистанској провинцији Панџаб, те да је "на силу и под пријетњом" одузет од тадашњег локалног владаоца. 
 "Сада би требало да се врати Пакистану", истакао је он, позивајући краљицу Елизабету II да учини праву ствар и преда дијамант. 
 "Кох-и-нур није легално купљен. Одузет је на начин који се не може оправдати ниједним законом", изјавио је пакистански адвокат који је у последњих пола вијека одаслао близу 800 писама британској краљици и разним пакистанским званичницима.
 Уколико Кејт Мидлтон, супруга принца Вилијама, који је други у низу насљеђивања трона, постане једног дана краљица, носиће круну украшену овим дијамантом на церемонији крунисања.
 Током посјете Индији 2010. године, британски премијер Дејвид Камерон изјавио је у једном интервјуу на индијској телевизији да ће дијамант остати у Лондону. 
 "Проблем је у томе што ако једном пристанете убрзо ћете те испразнили Британски музеј", објаснио је он.