latinica  ћирилица
02/12/2015 |  17:31 ⇒ 17:32 | Аутор: Агенције

Хикикомори или тихо повлачење, болест данашњице

Само у 2014. широм Азије забиљежено је најмање двије хиљаде смртних случајева везаних за зависност од компјутера. Зависници за рачунаром сједе и по 20 сати на дан занемарујући исхрану, хидрацију и одмор и озбиљно нарушавају здравље.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92

Хикикомори ("тихо повлачење") познатији је као синдром који за посљедицу имај изолацију дјетета или млађе особе (15 до 35 година) у соби уз дуготрајну или константну употребу рачунара или геџета. Особе избјегавају контакт са другим особама, једу у собама, излазе тек понекад. Занемарују личну хигијену, здравље и немају пријатеље. Сметње могу трајати годинама.

У Јапану је издат аларм када је Министарство здравља утврдило како од хикикомори синдрома пати око милион особа у млађој животној доби, првенствено мушке популације. Величину проблема осликава чињеница да од хикикомори синдрома болује у Јапану више људи него од шизофреније, депресије и биполарног поремећаја расположења у истој дстаросној групи.

Данашња популација млађих људи у распону од адолесцената до средње животне доби нераскидиво је везана за употребу рачунара, таблета или смартфона. Уз бројне користи све су чешће појаве штетног дјеловања интернета и игрица на здравље дјеце и млађих одраслих особа. Дјеца сатима играју игрице, комуницирају путем друштвених мрежа или прате интернет занемарујући физичку активност, дружење уживо са другим младим људима, чешће "губе ноћи играјући игрице", комуницирајући искључиво са виртуалним свијетом интернета.

Међународна класификација болести ИЦД 10, као и америчка класификација ДСМ 5 не познаје зависност од интернета или рачунара као дијагностички ентитет, иако га задња верзија америчке ДСМ 5 класификације ставља у групу поремећаја који треба да имају додатну потврду и истраживање. Технологија интернета и игрица развила се у Јапану па су тамо пред више од 25 година уочене прве сметње везане за прекомерно коришћење интернета или игрица.

Сваки покушај насилног прекида употребе рачунара или геџета код те популације може довести до агресивности (ауто или хетеро) обољелог, даље и теже изолације, а описани су случајеви самоубиства болесника. У Јужној Кореји између 70 и 80 одсто популације адолесцената у доби од 15 до 18 година болује од зависности од компјутора. Задњих година случаји хикикомори синдрома, пријављени су из бројних земаља "западног свијета", бројеви су за сада релативно ниски, а очекује се раст оболелих. Бег

Рачунари, таблети и смартфони данас су широко доступни и јефтини. Нуде веома шарени виртуални свијет који је привлачан и не тражи никакве одговорности, квалитет или труд. Можеш бити шта хоћеш и колико хоћеш, а притиском дугмета офф или он мијењаш виртуалну реалност како желиш.

С друге стране незаинтересованост, небрига или превелика попустљивост родитеља у васпитању дјеце у значајној мјери препушта дјецу неконтролисаној и недозираној употреби рачунара. Прекомјерно и некритично коришћење рачунара и игрица може код дјеце довести до бијега у виртуални свијет, а тиме и до озбиљних сметњи у развоју, здрављу, социјализацији и интеграцији дјеце и младих људи.

Опасност не пријети само од превише времена проведеног на рачунару или паметном телефону, ради чега се може јавити социјална изолованост и смањење социјалних контаката, односно занемаривање породице и пријатеља, смањење дјелотворности у школи или на послу, хронична неиспаваност и/или губитак ритма сна, смањена тјелесна активност, здравствени проблеми. Ту су и проблеми с видом, рукама, кичмом због дуготрајног сједења, раздражљивост и депресивност.