latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:49 | Аутор: РТРС

И напици без шећера су лоши за зубе

Уколико бринете за здравље зуба, прелазак на напитке без шећера неће вас заштитити од киселина које уништавају глеђ и задржавају се у ткиву зуба, тврди нова студија.
Газирани сок - Фото: илустрација
Газирани сокФото: илустрација

Истраживачи са Универзитета у Мелбурну су дошли до оваквог закључка након анализирања људи који су пили напитке са шећером и без њега, а показала се веома мала разлика у кварењу зуба.

“Док смањење уноса шећера може да умањи ризик обољевања зуба, хемијска комбинација киселина у појединој храни и пићу може да буде подједнако штетна као шећер“ , изјавио је коаутор студије Ерик Рејнолдс.

У првој фази студије, учесници су конзумирали 15 пића (неке са шећером, а неке без) и сва су изузев млијека изазвала појаву каријеса.

У другој фази, учесници су пили воду и газирана пића. Вода није изазвала појаву каријеса док газирана пића јесу и то тежак облик.

Закључак је да смањење конзумације напитака са шећером може да има позитиван здравствени ефекат на дијабетес и смањење гојазности, али не може да спријечи појаву каријеса и других зубних проблема.

Извор: Newser/Б92