latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:16 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

Алцхајмер уништава мождане ћелије

У студији за коју вjерују да ће помоћи у развоју третмана за успоравање напретка деменције, научници су указали на то да се мождане ћелије уништавају у почетним фазама Алцхајмерове болести.

Према наводима истраживача универзитета у Јужном Велсу у Аустралији, у раним фазама развоја ове болести, синапсе-које повезују неуроне у мозгу, су уништене.

Синапсе су од виталног значаја за функционисање мозга, а нарочито учење и формирање сjећања.

Како би објавили резултате истраживања у журналу “Природа комуникације“ научници су користили мождано ткиво преминуле особе да би проучили протеин у мозгу који повезује мембране синапси.

Они су открили да је ниво протеина који се зове адхезиони молекул 2 нервне ћелије или НЦАМ2 био низак код особа које болују од ове болести.

“Један од првих знакова Алцхајмерове болести је губитак синапси – структура које повезују неуроне у мозгу“ , рекао је вођа истраживања доктор Владимир Ситник и додао:

“Код Алцхајмерове болести, овај губитак синапси се дешава веома рано, у почетним фазама, када људи и даље имају само блага когнитивна погоршања и много прије него што и саме нервне ћелије изумру “.

“Наше истраживање показује да је губитак синапси повезан са губитком протеина НЦАМ2 што нас даље наводи на могућност стварања третмана који би спријечили смањење овог протеина у мозгу“.

Алцхајмерова болест је најчешћи облик деменције, стања које погађа једну од шест особа преко 80 година, као и 40.000 млађих људи.

Симптоми деменције укључују губитак памћења, потешкоће приликом размишљања и pjешавања проблема, а стање може да утиче и на физичке покрете особа.

Извор: Independent/B92