latinica  ћирилица
29/11/2015 |  12:13 ⇒ 12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Тачерка нигдје без високих потпетица, панталоне избјегавала

Увијек у сукњи и на високим потпетицама, некадашња британска премијерка Маргарет Тачер могла се видјети у панталонама само када је морала да сиђе у рударско окно, сазнаје се из аукцијског каталога њених предмета.
Маргарет Тачер (фото: Chris Collins of the Margaret Thatcher Foundation) -
Маргарет Тачер (фото: Chris Collins of the Margaret Thatcher Foundation)

Како преноси АФП, аукцијска кућа Кристи ставиће идућег мјесеца на продају 350 личних предмета "Челична лејди", укључујући одјећу, писма, књиге, намјештај и накит.

Чарлс Пауел, који је био Тачеркин лични секретар, испричао је да је за сахрану совјетског лидера Јурија Андропова, у фебруару 1984. године, премијерка морала због велике хладноће да позајми крзнени капут и чизме.

"Њен телохранитељ је стајао иза ње, са набреклим џеповима за које су руски безбједњаци мислили да крију импресивно наоружање", казао је Пауел чије ријечи цитира каталог.

"Када су се вратили у Кремљ, она је скинула чизме, а он је из џепова извадио и додао јој ципеле на штиклу", навео је он.

Тачеркина асистенткиња Синтија Крофорд рекла је да је водила дневник одјеће како се премијерка не би два дана за редом појавила у истом издању.

"Мрзила је панталоне, мислим да смо купили два или три костима са панталонама која она никада није хтјела да обуче", испричала је Крофорд која је више од 35 година радила за британску премијерку.

"Једини пут када је пристала да носи панталоне, било је када је сишла у рудник", истакла је она, откривши, такође, да је Тачерка, ћерка кројачице и пиљара, имала обичај да "рециклира" дугмиће, отшивајући их с једног одјевног предмета и зашивајући их на другом.

"Нисмо бацали дугмад, посебно што су многа била веома скупа", објаснила је Крофорд.

Тачеркине фамозне ташне су морале да буду довољно велике да у њих стане кутија с пудером, кармин, чешаљ, мала биљежница с наливпером, али и савијена документа величине А4", казала је она, додавши да се трудила да премијерку сваки пут обуче у бојама земље коју је посјећивала.

"Када је отишла у Израел, на пример, Тачерка је носила свјетло плави костим са крем обрубом, у боји израелске заставе, а када смо били у Пољској била је обучена у зелено јер је то боја наде у Пољској", рекла је Крофорд.

Маргарет Тачер (1925-2013) је била прва жена предсједник Конзервативне странке, а потом и прва жена предсједник Владе Уједињеног Краљевства, положај који је држала од 4. маја 1979. до 28. новембра 1990, што је најдужи мандат једног предсједника владе Уједињеног Краљевства од 1827. године.