latinica  ћирилица
26/11/2015 |  11:02 | Аутор: novosti.rs

Дувански дим дјеци изазива каријес

Упоређујући податке о дјеци из пушачких и непушачких породица, јапански научници утврдили су да изложеност диму код четворомјесечних беба удвостручује ризик од каријеса.
Дјеца - Фото: илустрација
ДјецаФото: илустрација

Пасивно пушење квари дјечије зубе. Најновије истраживање јапанских научника, чији су резултати објављени у магазину Бритисх Медицал Јоурнал, показало је да изложеност дуванском диму чак и код четворомесечних беба удвостручује опасност од појаве каријеса на млијечним зубима који тек треба да никну.


Стручњаци су анализирали здравствено стање више од 75.000 дјеце, рођене између 2004. и 2010. године, као и податке са редвоних контрола са 0, 4, 9, 18 мјесеци и 3 године. Приликом прегледа, маме су морале да попуне упитнике о степену изложености дјетета дуванском диму, током трудноће па до треће године дјетета. Установљено је да је пушача било у више од 50 одсто породица, код 6,8 одсто дјеце утврђене су директне посљедице пасивног пушења, док је у 13.000 случајева констатован каријес млијечних зуба

Упоређујући податке о дјеци из пушачких и непушачких породица, утврђено је да изложеност диму код четворомјесечних беба удвостручује ризик од каријеса. Иако истраживачи још не могу да објасне везу између цигарета и каријеса код дјеце, ипак су нашли још један доказ о негативним ефектима пасивног пушења.