latinica  ћирилица
25/11/2015 |  15:16 | Аутор: СРНА

Требиње: У сталном порасту број обољелих од плућних болести

Број обољелих од плућних болести у Требињу у сталном је порасту, речено је Срни у Одјељењу за пулмологију требињске Болнице гдје ће сутра бити организовани бесплатни прегледи дисајне функције плућа - спирометрија.
Болница Требиње - Фото: СРНА
Болница ТребињеФото: СРНА

Начелник Одјељења за пулмологију у Болници Требиње Душанка Мићуновић Јовановић каже да су од плућних болести најприсутније астма и хронична опструктивна болест, које се најчешће и открију спирометријом - златним стандардом за хроничну опструктивну болест плућа.

"Од астме оболијевају све узрасне категорије, а од хроничне опструктивне болести углавном људи средње животне доби код којих је пушење већ узело маха", навела је Јовановићева.

Она је напоменула да спирометрија, иако изузетно важна за постављање дијагнозе, није искључиви и једини начин за процјену лијечења обољелих.

"Овом методом открива се и неко сужење великих дисајних путева, да ли је дио плућа искључен из функције, као што је код попуштања срца, фиброзе плућа, великих плеуралних излива, саркоидозе или других болести код којих дио плућа не функционише како треба", појаснила је Јовановићева.

Бесплатна јавна спирометрија сутра ће бити организована на Одјељењу за пулмологију требињске Болнице, од 11.00 до 13.00 часова. Заказивање прегледа, упутнице и здравствене књижице нису потребне.