latinica  ћирилица
24/11/2015 |  16:18 | Аутор: Б92

Генетски модификовани комарци искорјењују маларију?

Амерички научници тврде да су узгојили генетски модификованог комарца који је отпоран на инфекцију маларијом, пише ББЦ.
Комарац - Фото: илустрација
КомарацФото: илустрација

Ако се лабораторијски закључци буду показали примјењивима и у стварном животу то би могло да помогне да се заустави пренос маларије с комараца на људе, кажу научници.

Они су ставили нови "отпорни" ген у комарчев ДНК. Када се ГМ комарци паре, њихови потомци насљеђују отпорност и код угриза не могу људима да пренесу паразит који узрокује маларију.

Скоро 3,2 милијарди људи - готово половина укупне свијетске популације - изложена је ризику од маларије.

Мреже, инсектициди и репеленти могу зауставити инсекте, заражени могу добити лијекове, али упркос томе и даље болест убија око 580.000 људи годишње.

Стручњаци са Универзитета у Калифорнији свој су експеримент извршили на комарцима из Индије, Анопхелес степхенси. Ентони Џејмс и његов тим дали су инсектима нови ДНК код како би они постали слаби домаћини за паразит маларије. ДНК с антителима против паразита насљеђивао се готово сто одсто, и то кроз три нараштаја.

То истраживање буди наду, кажу научници, да би се иста метода могла примјенити и на друге врсте комараца. Иако то неће бити једно рјешење за маларију, могло би бити корисно додатно средство, кажу они.