latinica  ћирилица
24/11/2015 |  08:25 ⇒ 08:31 | Аутор: novosti.rs

Цвекла и јогурт избацују бактерије

Добро избалансирани оброци могу да помогну и да се ублаже симптоми уринарних инфекција. Кафа и чоколада неповољно дjелују на упалу мокраћних путева, па их треба избjегавати. Пијте што више чајева
Цвекла (Фото: Thinkstock) -
Цвекла (Фото: Thinkstock)

Код уринарних инфекција најважније је "испрати" организам великим количинама течности, како би се избациле колоније бактерије ешерихије коли, главног узрочника упале мокраћних путева. Зато се у тим случајевима препоручује пијење биљних чајева (уролошки чај) и воде уз природне сокове од бруснице и боровнице.

Поред течности, за чишћење бактерија важна је и исхрана, јер поједине намирнице због свог састава могу да побољшају стање, али и да погоршају симптоме. Такви су кафа и чоколада, чији поједини састојци дjелују надражујуће на упаљена ткива.

Као што кафа и чоколада неповољно дjелују на упалу мокраћних путева, тако постоје и неке намирнице које се препоручују у исхрани, све док траје инфекција.

ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ

Бадем, бело месо, бундевино уље, цвекла, јаја, јечмена кафа, јогурт, кокос, коприва, купусњаче, сочиво, лешник, махунарке, маслиново уље, шаргарепа, ораси, пастрмка, семенке, свjежи крављи сир, уљана репица, вода.

НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ

Агруми и цитрусно воће, чоколада, јагоде, кафа, сирће, парадајз, шумско воће, заслађени газирани напици.

Примјер јеловника сваког дана

НЕДJEЉНИ ЈЕЛОВНИК

Потребно је користити што више зеленог поврћа, а сваког дана треба узимати двије кашичице маслиновог уља. Дозвољено је врло умјерено пијење вина (највише 1,5 дл два пута недјељно). За доручак поједите два двопека и намаз од свјежег сира или попијте чај од бруснице са кашичицом багремовог меда или напитак од цикорије и јечма. За међуоброк одаберите јабуку, крушку или киви, а по подне ацидофилно млеко и интегрални кекс.

ПОНЕДЈЕЉАК

Ручак:

краставци са киселим млијеком (150 г), печена пилетина (100 г), фрапе са кивијем

Вечера:

пастрмка на жару (150 г), печурке у умаку од црног вина (80 г), ражани хлеб (80 г), јабука, чаша вина

УТОРАК

Ручак:

салата са махунама, цвеклом и куваним јајетом (200 г), тиквица на жару (100 г), сладолед од ваниле или крушка

Вечера:

два кувана или печена кукуруза, супа од печурака (100 г), ћуретина припремљена у рерни (100 г), салата од броколија и карфиола (70 г), кришка ражаног хлеба (80 г), кефир

СРЕДА

Ручак:

рижото са дагњама (150 г), зелена салата (80 г), пудинг од ваниле, црни чај

Вечера:

пилетина печена на тефлону (100 г), коприва на маслацу са млеком (80 г), цикорија (80 г), чај од бруснице

ЧЕТВРТАК

Ручак:

мисо супа са алгама и тофуом (150 г), кувани спанаћ и јаје са уљем уљане репице (100 г), кришка хлеба од цјеловитих житарица, кокос

Вечера:

тестенина (80 г) са мљевеним месом (70 г), шаргарепа са лимуном (150 г), колач од јогурта са циметом (80 г), сок од боровнице

ПЕТАК

Ручак:

вариво од шаргарепе и сочива (150 г), барени броколи (80 г), једна шака лешника, зелени чај

Вечера:

уштипци од соје (100 г), салата од махуна са цвеклом (150 г), кукурузни хлеб (80 г), чај од цикорије

СУБОТА

Ручак:

пуњена пастрмка у сосу од црног вина (150 г), пиринач (70 г), кифлице са орасима, чаша црног вина

Вечера:

салата од пилетине, маслина и целера (150 г), хлеб са сунцокретовим семенкама (80 г), шака лешника, олигоминерална вода

НЕДЈЕЉА

Ручак:

бранцин припремљен у рерни (100 г), барени кромпир и цикорија салата (120 г), мраморни колач, чаша сока од бруснице

Вечера:

котлет са жара (100 г), тиквице са бијелим луком (100 г), интегрални хлеб са сусамом (80 г), једна кришка ананаса