latinica  ћирилица
23/11/2015 |  10:54 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

Шта се деси када прогутамо жваку?

Током дјетињства (а и касније) жвака је многима била омиљени слаткиш.
Жвака (Фото: Thinkstock) -
Жвака (Фото: Thinkstock)

Међутим, умjесто у устима, гума за жвакање често је завршила у нашем систему за варење, због чега су наши родитељи много драмили. Треба се ипак запитати да ли је гутање популарног слаткиша заиста толико опасно?

Можемо ли сварити жвакаћу гуму?

Гуме за жвакање наше тијело не може у потпуности да свари. И док састојке попут заслађивача и шећера тијело препознаје и разграђује, остатак остаје у комаду.

Иако то можда звучи опасно и забрињавајуће, несварена жвака завршава гдје и остали несварени састојци попут корице воћа или кошпица па ће је наше тијело избацити.

Може ли се жвака залијепити за желудац?

Највећа брига наших родитеља била је та да се гума за жвакање не залијепи за зид ждрела или желуца.

Али, за разлику од неугодних последица жваке на одјећи, коси или ђону ципеле, вјероватноћа да се она залијепи за ждријело или желудац је веома мала. Иако ће јој требати нешто више времена да прође кроз цио систем за варење, временом ће слатка жвакалица завршити тамо гдје и треба – у WЦ шољи.

Када гутање гуме за жвакање може постати проблем?

Веома су ријетки случајеви у којима гутање жваке може изазвати здравствене проблеме, а најчешће се вежу за поремећаје система за варење изазване дивертикулитисом или кроновом болести.

Извор: Фокус