latinica  ћирилица
22/11/2015 |  12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Само три пацијента испунило услов за лијечење кубанском вакцином

Директорка КБЦ Бежанијска коса Марија Здравковић изјавила је данас да се до сада тој установи за лијечење кубанском вакцином пријавило 150 пацијената, а да је троје испунило услове за лијечење.
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com) -
Кубанска вакцина за рак (Фото:pinkradio.com)

Здравковић је рекла за РТС да очекује да вакцине за лијечење карцинома плућа у КБЦ Бежанијска коса стигну сљедеће недјеље и да ће за 10 до 15 дана пацијенти бити вакцинисани.

"Све информације се налазе на сајту наше болнице, а отворили смо и посебну телефонску линију гдје пацијенти могу између 12.00 и 14.00 часова да добију информације", рекла је Здравковић.

Од када је кубанска вакцина 30. октобра стигла у Србију, у три здравствене установе у пријављују се пацијенти обољели од карцинома плућа који су заинтерсовани за ту терапију.

Набављено је 1.680 вакцина, па љекари морају да одреде ко ће међу првима добити лијек. Онколог Сања Николић рекла је да документација за пријаву за лијечење том вакцином не смије да буде старија од 30 дана. Николић је рекла да кубанску вакцину могу да приме пацијенти са карциномом плућа у четвртом клиничком стадијуму. Како је РТС-у потврђено у Министарству здравља, кубански љекар Камило Родригез 29. новембра долази у Србију на мјесец дана, а надгледаће почетак примјене терапије против рака плућа.

Лијек се прима у четири дозе, у оба рамена и оба кука. Исти поступак понавља се послије 14 дана, потом још три пута на 14 дана, а онда по договору с љекаром. Вакцина ће се давати у Институту за плућне болести КЦС, Институту за онкологију у Каменици и у КБЦ Бежанијска коса. Рак плућа једна је од најчешћих малигних болести која погађа страновнике Србије.